April: maand van de parasiet

De maand april staat dit jaar voor de 6e keer in het teken van parasietenbestrijding. Er wordt extra aandacht besteed aan bestrijding en preventie van parasieten bij huisdieren. Dit is belangrijk voor de gezondheid van zowel huisdier als eigenaar. De initiatiefnemer van de Maand van de Parasiet is ESCCAP, European Scientific Counsel Companion Animal Parasites, een samenwerking van dierenarts-parasitologen in Europa.

Ziektes voorkomen

Er zijn veel parasieten die onze huisdieren kunnen belagen, zowel uitwendig (bijvoorbeeld vlooien, teken of mijten) als inwendig (diverse soorten wormen). Parasieten kunnen ziektes op huisdieren overdragen, maar ook zelf de gezondheid van uw dier aantasten. Sommige van zulke parasieten kunnen ook mensen ziek maken. Bestrijding en preventie is dus belangrijk voor mens en dier.

Nog niet alle huisdierbezitters zijn echter goed op de hoogte en er doen ook veel fabels en halve waarheden de ronde, bijvoorbeeld op internet. Daarom is zowel praktische als wetenschappelijke en onafhankelijke voorlichting over dit onderwerp belangrijk. Parasietenbestrijding is het hele jaar door iets om aan te werken en in sommige omstandigheden is er extra aandacht nodig. Bijvoorbeeld als u uw dier meeneemt naar het buitenland of als dieren uit het buitenland naar Nederland worden gehaald.

Parasietenbestrijding in de praktijk

Op de website van het LICG vindt u informatie over verschillende soorten parasieten zoals vlooienteken en wormen bij hond en kat. Wilt u weten wat voor uw dier de beste aanpak is, overleg dat dan met uw dierenarts. Op de website www.esccap.eu staat een ‘praktijkenzoeker’. Veel dierenartspraktijken die conform de ESCCAP richtlijnen werken staan hier vermeld.

Bij bestrijding van parasieten is het bovendien belangrijk dat steeds bijtijds wordt behandeld. Een handig hulpje daarbij is bijvoorbeeld de gratis te downloaden HuisdierenApp, waarin herinneringen voor het gebruik van anti-vlooien- en tekenmiddelen kunnen worden ingesteld. Zo weet u hoe en wanneer u moet behandelen en schiet het er niet bij in.

De Maand van de parasiet richt zich met name op parasietenbestrijding bij hond en kat. Natuurlijk kunnen parasieten ook bij vrijwel alle andere diersoorten voorkomen. Vervelende beestjes zoals luizen, mijten of wormen kunt u bijvoorbeeld ook aantreffen op uw knaagdier, vogel, reptiel of vis. Ook bij hen is het daarom belangrijk om parasieten te herkennen en bestrijden en besmetting te voorkomen. Ziet u onregelmatigheden in de vacht of huid, krabt of schuurt uw dier veel, wijkt de ontlasting af? Ga dan naar een dierenarts met verstand van uw diersoort. Voor vissen kunt u vaak ook terecht in een goede aquariumspeciaalzaak voor advies.

ESCCAP Benelux

ESCCAP is een onafhankelijke non-profit organisatie die richtlijnen en voorlichting ontwikkelt voor de behandeling en preventie van parasieten bij gezelschapsdieren. De Maand van de Parasiet is onderdeel van een internationale campagne om diereneigenaren, verzorgers, diertherapeuten, dierenartsassistenten en dierenartsen bewust te maken van de noodzaak van preventieve zorg rond parasieten bij gezelschapsdieren. Op de site en Facebookpagina van ESCCAP is allerlei informatie te vinden, voor zowel professionals als diereigenaren.

Foto ter illustratie: Pixabay

Bron: Licg

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.