Tips tijdens hitte

Wanneer wij mensen het warm hebben doen we er van alles aan om de overlast daarvan zoveel mogelijk te beperken. Luchtige kleding, aircondition en veel water drinken zijn enkele voorbeelden. Onze huisdieren kunnen daarentegen tijdens de hitte wel wat hulp gebruiken. Hier een aantal tips.

Van de huisdieren hebben de honden en katten het meeste hinder van extreme warmte. Ze slapen meer en eten minder. Honden die het leuk vinden om te zwemmen kunnen zich door een zwembeurt weer wat lekkerder voelen. Het advies is om vooral ‘s morgens te gaan wandelen. Neem tijdens de wandeling een paar keer pauze en vermijd asfaltwegen. Ook fietsen met de hond wordt tijdens dit soort weersomstandigheden afgeraden.

Waarnemen

Hoe zie je wanneer een dier het te warm heeft? Het dier voelt heet aan, heeft rode slijmvliezen een een snelle ademhaling, eet weinig of niks en is (te) rustig. Honden kunnen gaan overgeven en vogels hebben vaak hun snavels open en zitten met gespreide veren.

In dit soort gevallen kunnen we ze het beste naar een koelere plek brengen en voorzien van voldoende vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je natmaken bij de oren, hals, kop en poten. Doe dit niet met ijskoud water. Daardoor trekken de bloedvaten samen en kan het dier z’n lichaamswarmte minder goed kwijtraken. (vervolg v/h verhaal onder de foto) 

Honden en Katten

Met honden kun je gaan zwemmen. Ook zijn er verschillende koelproducten te koop zoals een koeltemandje en koelte halsband. Honden met een dunne vacht kunnen op plekken waar ze weinig of dun haar hebben worden ingesmeerd met een zonnebrandcrème om daarmee verbranding te voorkomen. 

Katten gaan vaak zelf op zoek naar een koelere plek. Zorg in of rondom het huis altijd voor voldoende schaduwplekken en een bak met vers drinkwater.

Knaagdieren en konijnen

Konijnen kunnen niet best tegen warmte en zitten in de vrije natuur ook meestal onder de grond in hun holletje. Vanaf 24 graden hebben zij het erg moeilijk. Zorg ervoor dat het hok niet in de zon staat. Je kunt zelf eenvoudig koelelementen maken door plastic flessen voor 2/3 deel te vullen met water en deze in de vriezer te doen. Gebruik hiervoor nooit geen flessen van glas. deze kunnen barsten. Maak het hok iedere dag schoon en vervang de flessen.

Wanneer de fles bevroren is, kun je deze – eventueel ingewikkeld in een theedoek – in het hok neerleggen. Het doek zorgt ervoor dat het dier z’n neus niet bezeert aan de ijskoude fles. Let wel op dat ze er niet aan gaan knagen. Buitenhokken kun je koelen door er een wit laken over te leggen/spannen. Dit kun je ook doen voor andere knaagdieren zoals, ratten, cavia’s en hamsters.

(het verhaal gaat verder onder de foto).

Egels

Egels hebben het extra moeilijk bij warmte en droogte. Omdat ze niet gemakkelijk water kunnen vinden gaan ze daarvoor aan de wandel waardoor ze vaak worden aangereden. Om ze te helpen kun je schoteltjes met water (geen melk) neer zetten. En eventueel wat droge kattenbrokjes. 

Vogels

Voor de vogels kun je extra waterbakjes op hogere plekken neerhangen.

Foto’s: Pixabay

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.