Angst voor vuurwerk, wat kun je er aan doen?

 

Er zijn veel honden en katten die bang zijn voor vuurwerk. Die angst en stress wordt vaak versterkt door de reactie van de eigenaar op het angstige gedrag van zijn of haar dier. De eerste tip: Blijf zelf altijd rustig!

Voorkomen is beter dan genezen…

Wanneer je huisdier (nog) niet bang is voor harde knallen en vuurwerk kun je eventuele vuurwerkangst in de toekomst voorkomen door bij geknal met hem te gaan spelen of iets lekkers te geven. Op deze manier zal je huisdier geknal associeren met iets leuks.

Een dier dat erg gestrest is, staat er niet open voor om iets te leren. Begin daarom een aantal maanden van tevoren uw dier te wennen aan harde geluiden en onverwacht licht.

Harde geluiden kunt u maken met bijvoorbeeld pannendeksels, een blikje met knikkers/steentjes, in de handen klappen, of het afspelen van een vuurwerk CD. Lichtflitsen maakt u bijvoorbeeld met de flitser van een fototoestel.

Bouw het rustig op en maak het leuk voor uw huisdier; met zachte geluiden op afstand beginnen, tijdens het eten en/of spelen. Gaat dit goed, dan het volume opvoeren en de afstand verkleinen.

Als uw dier schrikt van een harde knal

Als uw hond geschrokken is van een harde knal, mag u uw hond geruststellend toespreken en aaien. Dit zorgt voor afname van stress en dus de angst. De hond zal zich hierdoor bij u veilig voelen. Als uw hond bijvoorbeeld tussen uw benen of tegen u aan wil gaan zitten, mag dat.

Als uw hond hierop goed reageert, mag u uw hond belonen door middel van voer, spel of aandacht. Pas als de angst/stress minder is geworden, mag u de plaats waar uw hond gestrest raakte, verlaten. Niet eerder, want anders leert de hond in een stresssituatie weg te vluchten.

Het dier mag in huis een veilige plek zoeken om te schuilen; haal hem daar niet weg!

Aan de riem!

Houd in deze periode uw hond aangelijnd; bij een plotselinge knal zou hij immers kunnen schrikken en in paniek wegrennen, met alle gevolgen van dien!

Ondersteunende supplementen/medicatie
Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar om de angst wat te verminderen. Diepgewortelde vuurwerkangst is met geen pil of poeder weg te nemen, die illusie moet ook niet worden gekoesterd.

Feromonen

Feromonen zijn geurstoffen die van nature door uw huisdier worden afgescheiden en een kalmerende werking hebben. De kunstmatige vorm daarvan is verkrijgbaar als verdamper (voor in het stopcontact), spray en als halsband (hond).

Oudejaarsavond

Geef uw huisdier veel afleiding. Begin hier al mee in de middag, ruim voordat het vuurwerk begint. Bijvoorbeeld met een kauwstaaf of voerspelletjes (een gevulde Kong® voor de hond of Pipolino® voor de kat).

Laat de hond overdag extra lang uit (op een rustige locatie), zodat deze lekker moe is.

Zorg dat de dieren niet naar buiten kunnen: Sluit de deuren en ramen en het kattenluik. Houdt katten tot tenminste de volgende ochtend binnen.

Sluit de gordijnen, laat licht branden en zet de tv of radio aan (niet op een zender met harde geluiden). Zet het volume zo, dat het voor het dier nog wel aangenaam is, maar dat er weinig meer van de buitengeluiden is te horen.

Laat uw huisdier zelf een rustig plekje zoeken en creëer verschillende keuzemogelijkheden (vooral van belang voor de kat).

Laat uw huisdier niet alleen in huis achter.

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.