Chocolade is is er gevaarlijk voor huisdieren.

Dit komt door het onderdeel theobromine, een opwekkend stofje dat ons wakker houdt en activeert. Voor huisdieren is deze stof vergiftigend en daardoor levensbedreigend.

Dit geldt voor zowel honden als ook katten alleen komt het bij katten minder vaak voor omdat deze fijnproevers zijn. Ze eten minder grote portie’s en zullen dus niet zo snel grote hoeveelheden chocolade verorberen. Honden daarentegen wel. Een pure reep chocolade van 200 gram kan voor een grote volwassen hond al dodelijk zijn.

Ondanks dat veel mensen weten dat chocolade gevaarlijk is voor onze huisdieren, blijft het toch vaak gewoon op tafel liggen. In een onbewaakt moment zal het dier zijn kans grijpen wat dus een coma of zelfs de dood tot gevolg kan hebben. (tekst gaat verder onder de foto)

Theobromine kan hartritmestoornissen (verhoogde hartslag), beroertes, spiertrillingen, interne bloedingen ten gevolge van irritatie van het spijsverteringskanaal of een hartaanval veroorzaken. In kleinere hoeveelheden zorgt het eten ervan voor maagproblemen, inclusief diarree of extreem dorstig zijn. Bij de mens breekt de stof snel en gemakkelijk af. Bij dieren helaas niet en stapelt de stof zich in het lichaam op.

Wanneer je hond toch chocolade heeft binnengekregen is het verstandig om direct contact met de dierenarts op te nemen. Deze zal met je overleggen wat te doen. Zelfs wanneer je denkt dat het allemaal nog wel meevalt is het toch zeer verstandig om gelijk de dierenarts te bellen. De eerste verschijnselen treden meestal na 4 tot 12 uur op. Het dier wordt onrustig, krijgt hevige dorst en gaat veel plassen. Ook braken kan voorkomen. Het dier kan gaan rillen en/of epileptische aanvallen krijgen. Bij een zware vergiftiging kan het dier hartritmestoornissen krijgen of in coma raken.

Het enige wat kan helpen in geval van een Theobrominevergiftiging is het spoelen van de maag voordat een dodelijke dosis door het lichaam wordt opgenomen. Helaas bestaat er geen tegengif tegen deze stof die de hartspieren van onze dieren verlamt.

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.