Dierenasiel De Hof van Ede kan weer fietsen

EDE Een oproepje op Facebook was afgelopen week al genoeg. In een mum van tijd zegden twee mensen een fiets toe aan dierenasiel De Hof van Ede. Zijn mensen naast vrijgevig, ook extra gastvrij voor dieren rond kerst? Hanneke van Schaik, beheerder van De Hof van Ede, geeft antwoord en ze heeft tips voor een diervriendelijke jaarwisseling.

Mathilde van Ravensberg

De oude fietsen waren compleet versleten. Medewerkers hebben de fietsen hard nodig voor het uitlaten van de honden. ,,Een rondje met de fiets is voor veel honden een uitlaatklep”, vertelt Van Schaik.

KERSTGEDACHTE Het dierentehuis is voor een groot deel afhankelijk van donaties, veel geld voor een fiets was er niet. Gelukkig hadden diverse mensen in de achterban een fiets over. Momenteel heeft De Hof van Ede 15 honden en 40 katten in de opvang. ,,We zien voor de kerst iets meer herplaatsingen”, vertelt Van Schaik. Maar of dit te maken heeft met de kerstgedachte? Ze denkt dat het eerder ligt aan de vakantieperiode. Dan hebben mensen meer tijd.

AANDACHT NODIG Een nieuw dier, zeker wanneer dit uit het asiel komt, heeft veel aandacht nodig. In het dierentehuis aan de Verlengde Arnhemseweg zitten veel honden en katten met een uitgebreider ‘verhaal’ dan het standaard huisdier, aldus Van Schaik. ,,Dit vertellen we er ook altijd eerlijk bij wanneer iemand komt kijken voor zo’n beestje. Bij honden gaat het vaak om dieren van wie de baas afstand heeft gedaan. We merken dat door handel via internet honden sneller van baas ruilen. En dat is niet goed voor het dier. De hond raakt verward en weet het soms niet meer.” Een deel van de katten die in het asiel komt, is verwilderd. Voordat de dieren in aanmerking komen voor herplaatsing, gaan ze eerst in quarantaine en krijgen zo nodig een behandeling, in ieder geval de benodigde inentingen en ze worden gechipt.

PIEKBEZETTING De piekbezetting van het asiel ligt in de zomer. Afgelopen zomer was het met 140 katten en 15 tot 20 honden helemaal topdrukte. Hoe dat komt? Van Schaik: ,,In het voorjaar worden veel jonge dieren geboren waar mensen niet op rekenen of plek voor hebben.” Ze benadrukt nog maar eens dat mensen hun verantwoording moeten nemen waar het gaat om dieren en hun voortplanting. ,,Zet maar een uitroepteken achter steriliseren of castreren.”

SPIKE Van Schaik wil even wat extra aandacht vragen voor hondje Spike die op zoek is naar een nieuw huis. Het onderwerp van gesprek kijkt even op uit zijn mandje achter de balie van het asiel. ,,Het is een superlief maar oud hondje. Spike zoekt een baasje die veel thuis is en hem een goede oude dag wil bezorgen. Hij heeft wel zijn rust nodig, maar kan goed met andere honden en katten.”

JAARWISSELING Tot slot nog een aantal tips om Spike en andere honden- en kattenvriendjes een goede jaarwisseling te geven: Doe de gordijnen dicht en zet een muziekje aan. Bied je hond steun en wees niet bang dat je daarmee zijn angst bevestigt: als hij naar je toe komt, laat hem erbij. Als hij wil verstoppen, mag dat ook. Geef hem liever geen pillen. Katten kun je het beste binnen houden, dus doe het kattenluikje op tijd dicht.

Bron + foto: www.edestad.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.