Ondanks het feit dat er 20% meer dierenpensions zijn, zitten ze nog steeds bomvol. Nederland telt op dit moment 1.444 actieve dierenpensions. Dat zijn er 290 meer dan in 2019. Dit blijkt uit cijfers van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK).
Uit het jaarlijkse onderzoek van Dibevo en de NVG blijkt dat er in 2023 1,8 miljoen honden en 3 miljoen katten werden gehouden in respectievelijk 18% en 23% van de Nederlandse huishoudens. Na de corona periode is het aantal huisdieren in Nederland met ruim 10% gestegen”, zegt Henk van Houwelingen.
Er zijn ondertussen dan wel meer dierenpensions, maar de druk op de opvang is vooral in de zomer onverminderd hoog. De groei van het aantal dieren voor een pensionplek is groter dan de groei in het aantal plaatsen.
“Na corona gingen mensen weer meer op kantoor werken en groeide de dagopvang van huisdieren sterk. De maatschappij verandert ook, steeds meer mensen vinden het normaal dat hun dier naar een opvang gaat. En de baasjes van deze dieren hebben vaak voorrang bij vakantie: ze zijn al klant en het dier is al bekend bij de verzorgers van het pension”. Dat betekent dus meer druk op de losse vakantieboekingen, daar is minder plek voor.
Het is zo nijpend, dat mensen terugkomen van vakantie en direct alweer voor het jaar daarop reserveren. “Even snel opschalen is er niet bij”, legt Henk van Houwelingen uit: “Vergunningverlening is moeilijk, dus je kunt niet zomaar bijschakelen. Je hebt een omgevingsvergunning nodig en de procedure daarvoor is weerbarstig. Geluidsoverlast-procedures kunnen 3 tot 4 jaar in beslag nemen.”
Ons advies is daarom nog steeds: zoek eerst ruimte voor je dier en boek dán pas je eigen vakantie.
Bron: Dibevo: brancheorganisatie voor huisdierenspecialisten