Hoe is dierendag ontstaan?

Hoera, het is (wereld)dierendag. En als we dat al niet genoeg deden, verwennen we onze huisdieren vandaag nog iets meer met wat extra aandacht, iets lekkers of een speeltje. Maar hoe is dierendag nu eigenlijk ontstaan?

Franciscus van Assisi

De datum van dierendag gaat terug naar de feestdag van Sint Franciscus van Assisi. Hij werd rond 1182 in Assisi (Italie) geboren en op 16 juli 1228 heilig verklaard door paus Gregorius IX.

Hij bekommerde zich naast de zieken en armen ook heel erg om planten en dieren. Hij heeft zelfs ooit een speciale gehouden voor dieren. Op 3 oktober 1226 overleed hij ook in Assisi.

Een speciale dag voor de dieren

In mei 1927 schreef de Tsjechische Ilse Winter een brief aan Margaret Ford in London, waarin ze voorstelde één keer per jaar speciaal aan de dieren te denken. Ford was op dat moment voorzitster van de Wereldvereniging Van De Dierenbescherming en vond dat een geweldig idee.

Beide dames waren het er over eens dat 4 oktober, de dag waarop de Katholieken Franciscus herdachten, de perfecte datum zou zijn daarvoor. En zo werd deze dag in mei 1929 tijdens een congres in Wenen officieel uitgeroepen tot Werelddierendag.

In 1930 geen snoepjes en speeltjes

In het opvolgend jaar werd in Nederland de eerste officiële Dierendag gevierd. Van het geven van snoepjes en speeltjes was in die tijd nog geen sprake. Wel stonden er in de kranten artikelen over de verhoudingen tussen mens en dier.

Dierendag heeft een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig is er op deze dag wereldwijd gelukkig veel extra aandacht voor dieren en worden ze (nog meer dan anders) heerlijk verwend.

Foto: Pixaby

Bron: Wikipedia

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.