NVWA: Illegale puppyhandel loopt de spuitgaten uit

NVWA (Nederlandse Voedsel – en Warenautoriteit) waarschuwt dat de illegale puppyhandel de spuitgaten uitloopt. Het afgelopen jaar steeg het aantal meldingen over illegale import fors en daarmee neemt ook de kans op verspreiding van hondsdolheid toe.

Strengere maatregelen

Als het aan de NVWA ligt komen malafide handelaren er niet langer mee weg. Door strengere maatregelen moeten verdere problemen worden voorkomen. ,,We kunnen niet langer aanzien hoe illegaal gefokte honden in zeer slechte omstandigheden moeten leven”.

,,De maatschappelijke verontwaardiging rondom dit onderwerp is groot”, constateert woordvoerder Rene Loman. Door de coronacrisis is de aanpak hiervan op een laag pitje gekomen. De anderhalve meter regel is nu niet meer van kracht waardoor we meer mogelijkheden tot strenger controleren hebben. ,,En dat is ook nodig”, waarschuwt Loman.

Aanhoudende coronacrisis

Door de aanhoudende coronacrisis is er een ‘significante groei’ van het aantal importen en geboorten van puppy’s in Nederland. ,,Pups komen vaak onder erbarmelijke omstandigheden te wereld. Daardoor hebben kopers een verhoogd risico dat hun hond niet voldoende is gesocialiseerd en ziek wordt door een gebrek aan vaccinaties”. Het gaat jaarlijks naar schatting om zo’n 50.000 puppy’s die vanuit het buitenland naar Nederland komen. Voornamelijk uit het oosten van Europa. Een groot deel hiervan wordt vervolgens illegaal verhandeld.

Boetes en meer bevoegdheden

Vanaf 1 november is een Europees dierenpaspoort verplicht bij verkoop en overdracht. Handelaren die niet in het bezit zijn van zo’n paspoort krijgen eerste een waarschuwing. Daarna volgen boetes die op kunnen lopen tot duizenden euro’s. Controleurs krijgen meer bevoegdheden. Een belangrijke spil in illegale handel is Marktplaats. Deze website komt onder een vergrootglas te liggen. Zo moet er ingevuld worden of een dier gevaccineerd is, of het een rashond is en gechipt of geregistreerd is.Met Marktplaats is afgesproken dat adverteerders kunnen worden achterhaald in geval van een melding.

Bron: NVWA

Foto ter illustratie: Pixabay

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.