Voorkom opeten afgevallen eikels

Door de hitte en droogte zijn ook dit jaar veel eikels al vroeg van de boom gevallen. Deze vaak nog groene eikels zijn gevaarlijk voor dieren als ze worden opgegeten. Ze bevatten tannine, wat darmen, nieren en bloedvaten kan aantasten. Vooral in groene eikels zit veel tannine, maar ook bruine eikels zijn ongezond als er veel van wordt gegeten.

Maagdarmkanaal

Let vooral met honden die graag van de grond eten en onderzoekende pups en pubers daarom goed op dat ze geen eikels eten. Houd ze aan de lijn en leid ze af op plekken waar veel eikels liggen. Heeft een hond toch eikels gegeten, dan kan hij in eerste instantie last krijgen van zijn maagdarmkanaal. Symptomen zijn buikpijn, onrust, overgeven, misselijkheid en diarree, waarna de hond vaak sloom wordt. Ziet u dit bij uw hond en kan hij eikels gegeten hebben, neem dan contact op met uw dierenarts, want er kan ook flinke schade aan de nieren optreden.

Niet alleen bij honden

Ook andere dieren kunnen problemen krijgen na het eten van eikels. Paarden en koeien kunnen eikels gaan eten als er weinig ander voer voorhanden is. Nu het gras kort en verdroogd is, is dat risico dus groter. Schapen en geiten vinden eikels vaak lekker. Ook paarden en vee krijgen van het eten van te veel eikels last van maagdarmproblemen. Ze kunnen sloom worden, apart gaan staan, slecht eten en onder andere buikpijn en diarree krijgen. Bij dieren die in een weiland staan in de buurt van eikenbomen moet dus extra worden opgelet. Vertonen uw dieren verschijnselen, bel dan de dierenarts. Voorkom een vergiftiging door delen van de wei waar eikels liggen, af te zetten, of de eikels zo goed mogelijk te verwijderen.

Foto ter illustratie: Pixabay

Bron: GD , KNMVD , LICG

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.