Heb je een vraag over jouw huisdier of wil je gewoon iets meer te weten komen over een bepaald dier? Op deze pagina proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden en informatie te geven. Ons overzicht is verdeeld in de rubrieken honden, katten, konijnen en knaagdieren, terrariumdieren, aquariumdieren, vogels, weidedieren en overige dieren.
Hoeveel hondenrassen zijn er? Honden zijn enorm populair als huisdier. Er zijn ruim 340 erkende hondenrassen met elk een eigen karakter. Bij het aanschaffen van een hond is het dan ook erg belangrijk dat je goed uitzoekt welk ras het best past bij jou, je gezin en de leefsituatie.
Waar komt de hond vandaan? Mensen en honden leven waarschijnlijk al meer dan 15.000 jaar samen. De hond stamt af van de wolven, is sociaal en leeft graag in groepsverband. Honden hebben een zeer goed reukvermogen, maar ook de oren en ogen zijn goed ontwikkeld. Ze communiceren grotendeels met elkaar door middel van lichaamstaal. Daarmee geven ze aan in wat voor stemming ze zijn en stellen ze zich, ten opzichte van andere mensen of honden, dominant of onderdanig op. Daardoor ontstaat er onderling een duidelijke harmonie en hoeft er niet gevochten te worden.
Waar moeten honden leven? Van nature zijn honden groepsdieren. Daarom horen ze bij jou thuis te wonen. Sommige rassen kunnen ’s nachts of een gedeelte van de dag ook in een kennel of nachthok, maar dan alleen met meerdere honden. Vooral honden met een dikkere vacht vinden het buiten vaak prettiger dan in een verwarmd huis. In huis is het belangrijk dat de hond een eigen plek heeft waar hij zich kan terugtrekken. Deze plek moet niet zijn in een doorgang of tochtige omgeving.
Hoe verzorg ik mijn hond? Beweging en verzorging is erg belangrijk voor honden. Logischerwijs hebben langharige honden meer vachtverzorging nodig dan kortharigen. Er zijn rassen die je zelf kunt verzorgen, maar bij de meesten is het toch verstandiger om naar een professionele trimsalon te gaan. Deze kan je laten zien hoe je het best kunt borstelen en kammen. Daarnaast moet je regelmatig de nagels knippen en de tanden poetsen. Puppy’s en oudere honden kunnen meer verzorging nodig zijn.
Hoe vaak moet ik mijn hond uitlaten? Gemiddeld moeten volwassen honden vier keer per dag, en het liefst op vaste tijden worden uitgelaten. Hoe lang je gaat lopen is afhankelijk van bijvoorbeeld de leeftijd, ras en karakter van je hond. Gebruik geen slipketting, maar een leren of kunststof halsband of tuigje.
Wat moet mijn hond eten? De meeste honden zijn van nature vleeseters. Maar ook plantaardig voedsel kunnen ze tot zich nemen. Er zijn heel veel verschillende soorten hondenvoeding verkrijgbaar zoals droog,- en natvoer, diepvriesvoer en diner. Bij het kiezen van het type voeding is het belangrijk dat alle benodigde voedingsstoffen erin zitten. Wanneer je je hond naast de complete voeding bepaalde vitamine,- of mineralenmengsels wilt geven, is het raadzaam om dat eerst met je dierenarts te overleggen. De hoeveelheid voeding die je moet geven is afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en de activiteit van je hond. Gecastreerde honden hebben circa 30% minder eten nodig omdat ze na castratie minder energie verbruiken.
Hoe vaak moet mijn hond eten? Volwassen honden moeten twee keer per dag eten. Bij pups is dat in het begin vier keer afbouwend naar drie porties per dag. Bij de aankoop van een pup wordt geadviseerd om hetzelfde voer aan te schaffen die ook werd gebruikt door de fokker. Wanneer je wilt overstappen naar andere voeding, dan is het verstandig om de oude en nieuwe voer de eerste vier dagen te mengen. Daarmee kun je diarree en buikpijn voorkomen.
Wanneer wordt een teef voor het eerst loops? Op een leeftijd van zes tot achttien maanden wordt een teef voor het eerst loops. Daarna gemiddeld tweemaal per jaar. De meest geschikte leeftijd voor een hond om pups te krijgen ligt tussen de derde keer dat ze loops is en het zevende levensjaar.
Katten zijn net als honden erg populair en echte gezelschapsdieren. Ze zijn er in allerlei ‘soorten en maten’. Ze bieden gezelschap en hebben een goede positieve werking op mensen. Na de aanschaf is de opvoeding erg belangrijk zodat de kat goed kan omgaan met nieuwe situaties, andere dieren en mensen.
Hoeveel katten zijn er in Nederland? In 2014 werden er zo’n 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. Het aantal zwerfkatten in Nederland werd afgelopen jaar geschat op circa 1 miljoen. Meer dan een kwart van de huishoudens heeft een of meerdere katten als huisdier.
Hoeveel verschillende soorten katten zijn er? Er zijn meer dan 40 kattenrassen in verschillende groottes, gedrag en uiterlijk. Een grote groep katten staat geregistreerd als Europese korthaar. Dit is een officieel ras, maar ook rasloze, kortharige katten worden vaak zo genoemd.
Waar stamt de kat vanaf? Men denkt dat de huidige kat uit Egypte komt en afstamt van de Afrikaanse wilde kat. Katten werden vroeger vooral gehouden om de muizen te weren van bijvoorbeeld hun graanvoorraad. Tegenwoordig worden katten gehouden als gezelschapsdier. Van nature leven katten in groepen van hun eigen soort. In tegenstelling tot bijvoorbeeld honden zijn katten niet afhankelijk van sociale contacten en kunnen ze prima alleen leven.
Hoe willen katten leven? Wanneer je een kat als huisdier wilt, dan is het belangrijk dat je meerdere kamers hebt zodat de kat die kan gaan verkennen. Katten vertonen namelijk verkenningsgedrag. Als je meerdere katten hebt of wilt, moet er voldoende ruimte zijn. Iedere kat heeft een eigen kattenbak nodig plus een extra bak. Zet ze neer in verschillende ruimte’s en verschoon ze het liefst iedere dag. Zet eet,- en drinkbakjes niet (vlak)bij de kattenbak. Katten willen daardoor soms niet meer eten of drinken. Katten willen afleiding. Een klimpaal of speeltje kan hiervoor zorgen. Ze kunnen prima samenwonen met andere dieren zoals honden en katten maar gaan wel achter kleine bewegende dieren aan. Kijk dus uit met vogels. Kinderen en katten gaan goed samen. Meestal moeten ze wel even aan elkaar wennen.
Hoe verzorg ik mijn kat? Katten verzorgen zichzelf door hun vacht schoon te likken. Toch is het goed dat je je kat ook borstelt of kamt. Vooral bij langharige katten kun je daardoor klitten vervilting voorkomen.
Wat eet mijn kat? De kat is oorspronkelijk een vleeseter en heeft dus dierlijk voedsel nodig. Een vegetarisch dieet wordt voor katten dan ook ten strengste afgeraden. Bij een kitten wordt geadviseerd om hetzelfde voedsel te geven die de fokker ook heeft gegeven. Een kat eet meerdere keren per dag. Geef hem dan ook minimaal twee keer per dag te eten. Katten willen nog weleens gras of planten eten. Kijk dan ook uit met bepaalde planten in je kamer. Sommige kunnen giftig zijn. Speciale kattengras kan een goed alternatief bieden. Zorg dat er altijd fris vers water beschikbaar is en zet dit niet te dicht bij de voerbak. Katten zijn geen echte drinkers. Stimuleer ze dus om te gaan drinken om daarmee medische klachten te kunnen voorkomen.
Wanneer zijn katten vruchtbaar? Vanaf vijf tot acht maanden zijn katten vruchtbaar. De dracht van een poes is ongeveer 64 dagen.
Wanneer kan ik mijn kat laten castreren? Castratie wordt meestal vanaf de vierde maand gedaan. In sommige gevallen worden katten eerder gecastreerd. Bijvoorbeeld asielkatten. Gecastreerde katten zijn meestal wat rustiger en meer op mensen gericht.
Wanneer mag een kitten bij de moeder weg? Volgens de wet mogen kitten pas bij hun moeder weg wanneer ze minimaal zeven weken oud zijn. Fokkers die aangesloten zijn bij een rasvereniging zullen kittens pas vanaf dertien weken en volledig gevaccineerd meegeven.
Kun je katten opvoeden? Je kunt ze misschien niet echt opvoeden maar zeker wel dingen leren. Wees hierbij consequent en beloon ze bij goed gedrag.
Kattenziekten: Je kunt je kat laten vaccineren tegen besmettelijke ziekten zoals de kattenziekte, hondsdolheid en niesziekte. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden.
Laat je kat altijd chippen en registeren zodat hij of zij snel kan worden teruggevonden bij vermissing of weglopen. Kijk voor meer informatie over het chippen van je huisdier op deze pagina.
Konijnen en knaagdieren vormen als huisdieren een uitgebreide groep. Er zijn veel verschillen in grootte, uiterlijk en karaktereigenschappen. Sommige soorten zijn grotendeels overdag actief en slapen ’s nachts, terwijl anderen juist ’s nachts ’tot leven komen’. Ook qua voedsel lopen ze uiteen. Sommigen eten alleen plantaardig voer, andere hebben juist ook dierlijke voeding nodig.
Houdt elk konijn en knaagdier van knuffelen? Het is heel belangrijk om je bij het kiezen van een huisdier af te vragen wat je van het dier verlangt. Wil je er alleen naar kijken of wil je ook fysiek contact? Bepaalde soorten houden bijvoorbeeld helemaal niet van knuffelen.
Kunnen konijnen en knaagdieren samenwonen? De meeste soorten zijn groepsdieren en kun je ook het best met soortgenoten houden. Een hamster of dikstaartgerbil daarentegen zijn niet echt sociaal ingesteld en kun je het best alleen in een kooi laten.
Hoe oud wordt mijn konijn of knaagdier? De levensverwachting is verschillend per soort en kan uiteen lopen: Kleine muisachtigen worden een tot twee jaar oud. Konijnen en Chinchilla’s kunnen, wanneer je ze goed verzorgt, wel tien jaar of nog ouder worden.