26 augustus: Wereld Hondendag

Woof got a friend like me?

Helft van de Nederlandse hondenbezitters vindt beter luisterend oor
bij hun hond dan bij hun partner

Van straatschoffie tot schoothond; op dit moment kwispelen er zo’n 2 miljoen honden in Nederland. Maar hoe trouw zijn wij onze trouwe viervoeter? In aanloop naar Nederlands eerste Wereld Hondendag op 26 augustus organiseerde de Koninklijke Hondenbescherming het Nationale Hondenonderzoek 2020 om eens uit te zoeken hoe het zit met de liefde tussen mens en hond.

Beste maatje aan de lijn


Met je beste vriend een biertje aan de bar doen? Niet voor de hondenbezitter. 80% van de ondervraagde baasjes geeft aan dat hun hond hun allerbeste vriend is, boven een eventuele partner of andere menselijke vrienden. Daarnaast heeft 90% het idee dat hun trouwe viervoeter hun emoties aanvoelt. En niet alleen voelt, maar ook helpt te verwerken. Maar liefst 50% van de ondervraagden geeft aan dat hun hond beter naar ze kan luisteren dan partner of kinderen. Daphne Groenendijk, directeur van de Koninklijke Hondenbescherming: ‘Honden voelen emoties niet echt aan, maar ze zijn ongelooflijk goed in het lezen van lichaamstaal en gezichten. Daarom worden honden bij kinderen ook steeds vaker gebruikt tijdens therapie. Ze kunnen zelfs ruiken hoe het met een mens gesteld is.’

Hoewel ze van nature geen knuffelaar zijn, keert Nederland zich voor een stevige knuffel toch naar de hond. 20% van de ondervraagden zoekt het liefst hun huisdier op om even vast te houden. Groenendijk: ‘Eigenlijk zijn honden contactliggers, geen knuffelaars. Soms leren ze het aan van mensen, maar voor andere blijft het altijd iets wat eigenlijk stress oplevert.’ Toch lijkt de vriendschap twee kanten op te gaan. Zo geeft de meerderheid van de hondenbezitters (32,6%) aan dat hun harige maatje vooral behoefte heeft aan hun gezelschap, boven fysiek compleet gezond zijn (23,1%). Helaas blijkt uit onderzoeken dat zeker 73% van de honden regelmatig alleen thuis is tijdens werkuren. Tijdens de ‘intelligente lockdown’ en het daar bijkomende thuiswerken voegde Nederland massaal een hond toe aan de familie, waarbij de Labrador Retriever favoriet is. Asielen raakten de afgelopen maanden leger en de vraag naar pups bij fokkers groeide hard. Tegelijkertijd steeg ook het risico op mishandeling van honden door spanning in gezinnen. En zo leeft nog lang niet elke hond zijn beste hondenleven.

De Koninklijke Hondenbescherming


Nog elke dag worden er in Nederland naar schatting 550 honden verwaarloosd of mishandeld. In hun huis, maar ook voordat ze überhaupt geboren zijn. Bepaalde hondenrassen worden extreem doorgefokt waardoor honden dagelijks pijn lijden, enkel omdat genetische kenmerken als een kleine snuit als schoonheidsideaal voor dat ras gezien worden. Daarnaast belanden jaarlijks meer dan 10.000 honden in het asiel. De Koninklijke Hondenbescherming komt op voor al die honden en zorgt dat viervoeters snel weer kwispelend door het leven gaan. Al voor €4,50 help je samen met de Hondenbescherming een nieuw en veilig thuis te vinden voor een hond in nood. Meehelpen of meer informatie?
Ga naar Hondenbescherming.nl.

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.