Gezonde puppyvoeding: Geschikte voeding vanaf het begin

Het is een grote beslissing om de verantwoordelijkheid van een nieuw huisdier op ons te nemen. Er komen daarmee zoveel vragen op bij de nieuwe pup-eigenaren, dat het soms niet gemakkelijk is om bij het overzicht te houden en te kiezen voor een rechtlijnig opvoedings- en voedingsconcept. Zelfs voor ervaren hondenbezitters is het een grote uitdaging om een pup met het beste geweten op te voeden. Verschillende voeding trends worden steeds populairder, zodat de hondeneigenaar zich op de hoogte dient te houden welk puppyvoer het beste voor de gezondheid en wat de beste keuze is die goed past in de dagelijks routine. De ervaring laat zien dat het niet uitmaakt welk voedingsconcept u kiest, er is altijd een manier om voeding op een natuurlijke, gezonde en vooral complete manier samen te stellen.

Dan is het zover, de pup die u heeft uitgekozen, komt bij jou thuis – het samenleven begint. Als de pup er is dan, heb je al nagevraagd bij de fokker, hoe de pup tot dan toe gevoed is. Want hier zijn er verschillende mogelijkheden: de puppy zou zijn gewend aan commerciële geextrudeerd puppyvoer, het kan zijn dat de fokker al een koudgeperste puppy voeding geeft of de pup heeft zelfs BARF gehad. De voeding vormt de basis voor een gezonde ontwikkeling en de bovengenoemde verschillende voedingsmethoden bieden verschillende mogelijkheden hoe u verder gaat en daarbij gemakkelijk door een eventueel noodzakelijke voedingsomstelling zou kunnen gaan.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Voedingsverandering van geextrudeerde voeding naar koudgeperste puppyvoeding

Niet elke hond is al op jonge leeftijd met natuurlijke voeding gevoed, maar is, zoals in de meeste gevallen, gevoed met geextrudeerde voedingsmiddelen met synthetische vitaminen en aromatische stoffen. Een pup die een dergelijke voeding heeft gehad kan direct omschakelen naar natuurlijke voeding zonder synthetische toevoegingen. Hier wordt het oude voer nooit gemengd met de nieuwe voeding, maar de maaltijden moeten volledig vervangen worden door een echt natuurlijke droogvoeding, blikvoeding (van hoge kwaliteit) of verse voeding, anders is het heel moeilijk te verteren.

In zeldzame gevallen kan je verwachten dat het een paar dagen zal duren om het lichaam te reinigen, omdat het lichaam zich van oude afvalstoffen wil ontdoen. Dit is vanzelfsprekend. U kunt bij dit proces wortel puree, die snelle hulp bij voeding gerelateerde gastro-intestinale stoornissen ondersteunt, geven. De rijke pectine houdende wortelgranulaat is zeer geschikt daarvoor.

Na ernstige intestinale afwijkingen, maar ook bij chemische ontworming middelen, toediening van antibiotica en medicijnen en alles dat nadelig kan zijn voor de darmflora, raden we aan om de darmflora met natuurlijke pro-biotica’s te ondersteunen. Heeft de pup al een koudgeperste puppy voeding, die vrij is van synthetische toevoegingen, dan is de overgang veel gemakkelijker en minder ingewikkeld, en kan de pup gemakkelijk en direct overschakelen naar de nieuwe voeding.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Tot op welke leeftijd heeft de hond puppyvoeding nodig?

Een gezond puppyvoeding is bedoeld voor een langere groeiperiode dan met geextrudeerde voeding de bedoeling is. De belangrijkste groei vindt plaats in de eerste 12 maanden, waarin de jonge hond optimaal gebruik kan maken van de vitamines, mineralen en sporenelementen van het gezonde voedsel. Over het algemeen groeit en ontwikkeld de hond zich totdat hij 2 jaar oud is. Geen enkele soort voeding kan iets aan die tijdspanne veranderen, maar als hondeneigenaar kun je de groei wel positief ondersteunen. Zo is de energie-inhoud van ruw eiwit en koolhydraten in natuurlijke hondenvoeding op de groeiende hond afgestemd; het is dan ook belangrijk dat deze kwalitatief hoogwaardig! De groei van de hond vindt dus langzaam, maar continu plaats. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van de gewrichten.

Koudgeperste pup voeding voor honden met allergieën

Omdat er veel voedingsgevoelige honden zijn is het belangrijk een graanvrij alternatief voor deze allergische of honden met intoleranties te geven, zeker ook als puppyvoeding. Want helaas hebben vele kleintjes een ongunstige start door inferieur voer en hebben ze dan een langere tijd nodig om te ontgiften en de voordelen van de juiste voeding te hebben. 

Combineer BARF voor puppy’s met droogvoeding en nat voeding

Speciaal voor pups van de BARF-aanhangers biedt het zijn er enkele droogvoeding producenten die brokken maken die wel met vers vlees gemengd kunnen worden. Naturavetal is daar een voorbeeld van. Zo kunnen eenvoudige en snelle combinatiemogelijkheden gemaakt worden met het rauwe vlees. Je kunt ook puur vlees en gezond orgaanvlees geven van blikken of vleesrollen als beloning of als maaltijd – als er dan groente supplementen bij gebruikt gevoegd worden en een natuurlijke calciumbron zoals eierschaalpoeder, platte botten of algenkalk gebruikt worden is de voeding compleet. Het is iets meer werk maar zo ook een gezonde complete voeding samengesteld worden in plaats van de compleet menu’s te kopen.

Welke kauwsnacks zijn geschikt voor pups?

Voor het kauwen tijdens de periode van de wisseling van de tanden tijdens de 3e tot 8e maand zijn met name de diverse dieren kop huid of de vachtrepen geschikt. Bij het kauwen van deze kauwsnacks voor pups, moet de jonge hond ze eerst kauwen en met speeksel bewerken, zodat ze langzaam zacht worden – een geweldige bezigheid waarbij de pups uitgebreid kauwen. Maar let op met kauwsnacks – als de hond veel kauwt op een dag, moeten ze worden verrekend met de totale hoeveelheid voedsel.

Natuurlijk is droogvoeding ook als een traktatie te geven (als beloning snoepjes) en in plaats van andere opties (vaak minder gezond door allerlei toevoegingen) voor speciale oefeningen/ taken tijdens de training. Het is duidelijk, als hondeneigenaar bent u natuurlijk blij uw hond te verwennen, maar gebruik het met mate. Voor een speciale traktatie tijdens de training zijn er veel gezonde alternatieven, het hoeven maar kleine stukjes te zijn anders wordt de hoeveelheid een extra voeding. Als u niet overdrijft met traktaties, maar af en toe kleine stukjes geeft, hoeft de voeding hoeveelheid uiteraard niet aangepast te worden.

Tekst: www.naturavetal.nl

Foto’s ter illustratie: Pixabay

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.