Jaarlijks raken er in Nederland ongeveer 62.500 katten zoek, waarvan de Dierenbescherming er ongeveer 6500 zwervend aantreft en opvangt. De meeste van deze katten zijn niet gechipt of de registratie klopt niet. Door het ontbreken van een chip of goede registratie kan de Dierenbescherming 83% van de katten niet herenigen met hun baasje.
Slechts 17% van alle gevonden katten kan dus maar teruggebracht worden naar de eigenaar. Voor honden is er een chipplicht en dat werkt: 93% van de honden kan zo weer terug naar huis. De Dierenbescherming is van mening dat het chippen van katten ook verplicht moet worden, maar zolang dat nog niet zo is roepen zij alle (potentiële) kattenbezitters op: Chip de kat!
Ook voor katten die normaal gesproken binnenshuis leven, is het belangrijk dat ze gechipt en geregistreerd zijn. Als deze katten per ongeluk op straat belanden, hebben zij minder oriëntatievermogen dan buitenkatten. Zij hebben dus meer moeite om de weg terug naar huis te vinden en lopen meer kans zoek te raken.
Wat moet je doen om jouw kat te chippen en registreren?
Is jouw kat nog niet gechipt? Dit kun je laten doen door een chipper of door je dierenarts.
Met alleen een chip ben je er nog niet. Na het chippen moet je de chip registreren op jouw naam bij een databank. Zonder juiste registratie is je kat alsnog niet aan jou als baasje te koppelen. Er zijn meerdere databanken actief in Nederland, je kunt er zelf eentje kiezen. Een overzicht vind je op chipjedier.nl.
Wil je weten of je kat goed geregistreerd staat? Controleer dit bij de databank waar je je kat aangemeld hebt.
Weet je niet meer bij welke databank je je kat had aangemeld? Vul dan het chipnummer in op www.chipnummer.nl.
Hou je gegevens up-to-date. Verandert je telefoonnummer, of je adres? Geef dit dan door aan de databank. Zo weet je zeker dat je te bereiken bent als je kat ergens gevonden wordt.
Bron: LICG, Dierenbescherming, Chipjedier.nl