Overal klinkt het advies om de thermostaat een graadje lager te zetten en ’s nachts flink terug te draaien, naar 15 graden of zelfs lager. Daarbij moet je echter wel rekening houden met de aanwezige huisdieren. Kunnen die daar wel tegen?
Wat voor je huisdier nog een prettige temperatuur is, verschilt natuurlijk per diersoort. En binnen soorten zijn soms ook grote verschillen: denk aan alle uiteenlopende hondenrassen. Grote dieren koelen minder snel af dan kleine dieren en dieren met een dikke vacht houden hun warmte beter vast dan dieren met een dun vachtje of zelfs zonder haar. Maar het maakt ook uit hoe oud het dier is, hoe het met zijn gezondheid gesteld is én natuurlijk hoe het dier gehuisvest is.
Groepsdieren die met soortgenoten leven, kunnen bijvoorbeeld elkaar warm houden. En dieren die een nest maken, kunnen de temperatuur daar plaatselijk hoger houden. Maar als de omgevingstemperatuur te laag is, wordt het ook voor hen toch oncomfortabel. Dat is niet alleen onprettig; een te koude omgeving kan maken dat een dier slechter slaapt en dat zijn weerstand tegen ziektes omlaag gaat.
Hele jonge dieren kunnen hun lichaamstemperatuur zelf nog niet zo goed op peil houden. Maar ook voor oudere dieren is dat vaak lastiger. Zij hebben dus wat extra zorg nodig. Dat geldt ook voor dieren met een aandoening. Denk bijvoorbeeld aan artrose, iets wat veel voorkomt bij hond en kat. Slapen in een koude omgeving kan dan voor extra pijn en stijfheid zorgen. Zieke dieren hebben ook een warmere omgeving nodig.
Behalve de omgevingstemperatuur is ook een comfortabele slaaplek belangrijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een warme mand, kleden en dekentjes, een nestkastje of slaaphokje en extra nestmateriaal.
Koudbloedige dieren, zoals reptielen of vissen, zijn afhankelijk van hun omgevingstemperatuur om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Zij hebben vaak een verblijf met verwarming nodig. Maak je de temperatuur in de kamer lager, dan is het belangrijk om op te letten of de verwarming in het verblijf wel genoeg kracht heeft om de gewenste temperatuur te bereiken.
Wil je ‘s nachts de verwarming omlaag draaien, houd dan rekening met de behoeften van je huisdieren.
Bron: LICG , foto ter illustratie: Pixabay