Bijna één op tien Nederlanders neemt huisdier in coronajaar

Kat is het favoriete quarantainemaatje

Het afgelopen jaar stond in het teken van thuis zijn: voor velen de ideale gelegenheid om een dier in huis te nemen. Maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders hebben het afgelopen jaar een huisdier aangeschaft en bijna 240.000 zijn van plan dit nog te doen. Het populairste lockdown-maatje is de kat (37%), gevolgd door de hond (34%) en de vogel (17%). Dit blijkt uit onderzoek van online vergelijker Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Ook verzekeraars zien dat de vraag naar een goede dierenverzekering dit jaar is gestegen.  Om deze mensen te helpen met het maken van de juiste keuze voor een huisdierenverzekering, heeft Pricewise een dierenverzekeringsvergelijker ontwikkeld en toegevoegd aan de website.  

‘Nieuwe werken’ reden voor aanschaf huisdier

Vooral generatie Z (geboren tussen 1996 en 2010) en millennials (geboren tussen 1980 en 1995) zijn in het afgelopen jaar eigenaar geworden van een huisdier. Arno Baas, specialist in schadeverzekeringen, begrijpt de populariteit van huisdieren bij deze groep. “Deze generaties zijn normaalgesproken veel van huis vanwege studie of werk. Dat is ook de reden waardoor veel van hen geen tijd hebben een huisdier te verzorgen. Nu we door corona kennis hebben gemaakt met ‘het nieuwe werken’, zullen veel bedrijven hun medewerkers ook in de toekomst thuis laten werken. Datzelfde geldt voor studenten en opleidingsinstanties. Meer thuis zijn betekent ook meer tijd en aandacht voor een huisdier. Dat perspectief is voor veel mensen de doorslaggevende factor om nu dan toch een dier in huis te nemen.” 

Helft huisdieren niet verzekerd

Verzekeraars zien het afgelopen coronajaar vooral een stijging in het aantal afgesloten dierenverzekeringen voor honden (83%) en katten (75%) ten opzichte van het jaar ervoor. Toch geeft ruim de helft van de ondervraagden aan dat hun nieuwe huisdier niet verzekerd is. Baas: “Dit verschil is te verklaren door het feit dat mensen vooral honden en katten verzekeren. Dit gebeurt bijvoorbeeld minder bij vogels of konijnen.” Volgens Baas is het raadzaam na te gaan wat medische ingrepen kosten. “Veelvoorkomende operaties voor honden bedragen al snel bijna 1.000 euro. Voor veel mensen is dit een groot bedrag dat zij niet in één keer kunnen betalen. Een dierenverzekering kan dan uitkomst bieden. Voor een konijn of hamster zijn de kosten natuurlijk anders dan voor een hond of kat. Het is daarom erg belangrijk je hierin te verdiepen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.” 

Bron: Pricewise, foto: Pixabay

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.