Een veilige jaarwisseling voor je dier?

De jaarwisseling zit er weer aan te komen, dus kan de veiligheid voor mens en dier niet voldoende worden benadrukt.

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Dit kan door training worden verbeterd, alleen kost dat wel tijd. Als je hier nog niet mee bent begonnen, lukt het qua tijd ook niet meer om de angst ‘weg te trainen’. Je kunt er beter rekening mee houden dat de angst er nog is.

Aantal tips

Zorg er in ieder geval voor dat je huisdier een prettig plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken. Doe de gordijnen dicht en de radio of televisie aan, zodat het vuurwerk wat wordt verhuld. Ook kun je met je huisdier overleggen of een rustgevend tabletje een oplossing kan zijn. Let wel op welk middel je gebruikt. Niet elk middel is geschikt voor jouw dier.

Zorg ervoor dat je kat, het liefst voor het donker, binnen is. Wanneer er in jouw omgeving al dagen van te voren vuurwerk wordt afgestoken, is het nog verstandig om je kat die periode zoveel binnen te houden. Pas zonodig te tijden aan waneer je met je hond gaat wandelen om zoveel mogelijk vuurwerk te vermijden.

Wanneer je dier toch onverhoopt door paniek wegvlucht en/of vermist geraakt, kun je onderstaande video bekijken voor wat te doen.

Dieren die buiten verblijven, zoals konijnen en kleinvee, kun je het beste in hun hok laten en eventueel afschermen met een wollen deken. Dit remt licht en geluid af en is in geval van echt wol bovendien brandwerend.

Let op met hapjes en kaarsen

Wanneer we elkaar om twaalf uur het beste wensen voor het nieuwe jaar, zien honden soms de mogelijkheid om eens lekker van de hapjes op tafel te gaan smullen. Deze zijn niet altijd veilig voor honden en andere huisdieren. Blaas ook voor twaalf uur de kaarsjes en waxinelichtjes uit. Deze worden in alle feestvreugde nog wel eens vergeten of omgestoten wat weer voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Bron: Licg

Foto: Pixabay

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.