Fokkers kortsnuitige katten gewaarschuwd

Op verzoek van Dier & Recht heeft de NVWA recentelijk controles uitgevoerd bij twee fokkers van kortsnuitige katten, zogenoemde ‘Peke Face Perzen’. Ze kregen beide een waarschuwing omdat ze in strijd handelen met het Besluit houders van dieren.

BOAS

BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome) bij kortsnuitige honden was de laatste tijd al meerdere malen in het nieuws. Maar dit verschijnsel komt dus ook voor bij katten zoals de Pers.

Dit ras heeft een zeer korte snuit waardoor ze vaak last hebben van tranende ogen en verstopte neuzen. En hoe extremer de kopvorm van de Pers, hoe groter de kans op ademhalingsproblemen en moeite met eten. Juist de ‘Peke Face Pers’ heeft een extreem korte kopvorm waardoor welzijnsproblemen kunnen ontstaan.

Schadelijke gevolgen

Bij de twee gecontroleerde fokkers werd vastgesteld dat de gebruikte fokdieren kortsnuitig zijn en uiterlijke kenmerken hebben die de gezondheid en het welzijn van de dieren benadelen. De fokkers hebben niet voorkomen dat schadelijke uiterlijke kenmerken zijn doorgegeven, en dat is in strijd met de wet. Ze kregen een schriftelijke waarschuwing en moeten hun fokbeleid aanpassen om overtredingen in de toekomst te voorkomen.

Bron: NVWA

Foto ter illustratie: Pixabay

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.