Gebitsproblemen bezorgen bijna 2 miljoen katten en honden pijn

  • 72% katten- en hondenbaasjes zegt dat hun dier uit de bek stinkt 
  • 60% katten- en hondenbaasjes weet niet dat gebitsproblemen zorgen voor een stinkende bek 
  • 84% denkt niet dat een dier pijn heeft door een stinkende bek. Dat is een groot misverstand!

Amsterdam – Maar liefst 80% van de honden en 70% van de katten kampt op tweejarige leeftijd al met gebitsproblemen*. Hoewel het de nummer 1-ziekte bij deze dieren is, blijven veel van deze problemen onontdekt. Slechts een kwart van de hondenbezitters en een derde van de kattenbezitters geeft aan dat hun huisdier last van het gebit heeft. Naar schatting lopen bijna 1 miljoen katten en circa 840.000 honden ongemerkt rond met pijn in de bek. Vooral omdat huisdiereigenaren de signalen van gebitsproblemen niet altijd herkennen. Zo blijkt uit onderzoek naar gebitsverzorging van huisdieren onder ruim 1.500 huisdiereigenaren in opdracht van AniCura, uitgevoerd door het Nationaal Huisdierpanel. 

Uit het onderzoek blijkt dat honden, volgens hun baasjes, vaker uit de bek stinken dan katten (respectievelijk 78% en 62%). Slechts 16% denkt dat een dier pijn heeft als hij uit de bek stinkt. “Hier heerst een groot misverstand, want naar schatting heeft in 90% van de gevallen stinken uit de bek te maken met een ontsteking door een slecht gebit. Dit zorgt voor veel ongemak en pijn”, zegt Esther Soeteman, tandheelkundig dierenarts bij AniCura. Ook schatten baasjes vaak verkeerd in wat dieren laten zien als ze pijn in de bek hebben. 71% van de honden- en kattenbezitters denkt dat hun dier dan het voer laat staan. Soeteman: “Dat is dus niet het geval. Daardoor worden gebitsproblemen vaak heel laat ontdekt en leidt het in sommige gevallen zelfs tot ziekte. Een vieze adem is een van de belangrijkste signalen dat er problemen in de mond zijn.”

Dagelijks tandenpoetsen

De meest voorkomende gebitsproblemen bij huisdieren komen door tandplak. Als deze niet wordt verwijderd, ontwikkelt zich tandsteen en kan het tandvlees ontstoken raken. Soeteman: “Door dagelijks de tanden te poetsen voorkom je tandsteen dat vaak alleen nog onder narcose weggehaald kan worden door een dierenarts.” (verhaal gaat verder onder de foto)

Hondenbezitters poetsen vaker

Het onderzoek laat verder zien dat het tandenpoetsen van huisdieren geen dagelijkse gewoonte is. 91% van de kattenbezitters doet het nooit. Als voornaamste redenen geven zij op dat de kat dit nooit zou toelaten (51%), dat ze het onzin vinden (19%) en dat ze zich niet bewust zijn dat het nodig is (17%). Honden komen er iets beter vanaf. Zo geeft 65% van de hondenbezitters aan dat ze nooit de tanden van hun hond poetsen, omdat ze het onzin vinden (27%) en dat ze overtuigd zijn dat de hond het nooit zou toelaten (24%).    

Bang voor de tandarts? 

Ongeveer de helft van de honden- en kattenbezitters bezoekt eens per jaar de dierenarts voor een gebitscontrole. Het advies van de dierenarts voor een gebitsbehandeling wordt in ruim 80% van de gevallen opgevolgd. Maar het komt ook voor dat baasjes het advies niet opvolgen vanwege de kosten of angst voor de anesthesie. (verhaal gaat verder onder de foto)

Gratis gebitscheck en tandenpoets-clinics in februari 

Februari is uitgeroepen tot de maand van de Gebitsverzorging. Dit om aandacht te vragen voor het gebit van huisdieren. Daarom geven veel dierenklinieken in Nederland in deze maand een gratis gebitscheck aan alle huisdieren. Ook organiseren klinieken in sommige gevallen tandenpoets-clinics waar baasjes een uitgebreide poetsinstructie en een tandenborstel krijgen.

* Wiggs RB & Lobprise HB, Marshall 2014

**Berekening absolute aantallen: schatting op basis van 1,5 miljoen honden- en 2,6 miljoen kattenbezitters in Nederland in 2018 (bron:  https://www.nvg-diervoeding.nl/over-huisdieren/feiten-cijfers/).

76% van de hondenbezitters en 70% van de kattenbezitters geeft aan dat zij nooit problemen aan het gebit van hun dier ondervinden. Uit onderzoek blijkt echter dat 80% van de honden en 70% van de katten op de leeftijd van twee jaar al met gebitsproblemen kampt. 

Foto’s: AniCura

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.