Goede oliën voor honden

Goede oliën en vetten zijn een essentieel onderdeel van de voeding. Essentiële vetzuren zoals omega-3- en -6-vetzuren moeten worden opgenomen via een uitgebalanceerde voeding. Er zijn hoogwaardige, gezonde oliën voor honden, deze geselecteerde vetbronnen zijn essentieel en bieden dus een sterk pluspunt in een uitgebalanceerde voeding:

Goede oliën voor honden – sterk pluspunt voor de voeding

 • Oliën en vetten leveren bijna twee keer zoveel energie als koolhydraten en eiwitten Oliën en vetten die niet direct worden geconsumeerd, fungeren als energiereserves die bij actievere tijden kunnen worden gebruikt.
 • Oliën spelen een cruciale rol bij het opname van in vet oplosbare vitamine A, D, E en K. Oliën spelen een belangrijke rol bij de vorming van membranen als een bouwelement
 • Oliën en vetten worden gebruikt voor thermische isolatie Olie en vet verschaffen mechanische bescherming, b.v. bij een ongeval of een bijtaanval, in de vorm van druk-elastische vetkussentjes
 • Oliën worden door het lichaam omgezet in hormonen of hormoonachtige stoffen

Zoals je al kunt zien in deze korte lijst, vormen oliën voor honden een belangrijk onderdeel van de voeding. Problemen kunnen optreden wanneer een lichaam te veel absorbeert, maar het niet kan gebruiken en de juiste vetafzetting of opslag creëert. Zolang er geen medische reden is voor de vorming van vetophopingen, krijg je het probleem meestal onder controle door de voeding te optimaliseren. Daarin kan te weinig vetten en oliën tot problemen leiden van slechte vacht, verlies van kracht en gewicht.

(De tekst gaat verder onder de foto)

Welke soorten oliën zijn het beste voor honden?

Canis Extra Zalmolie:

 • ondersteunt de stofwisseling
 • zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en sterke klauwen
 • bevordert gezonde gewrichten
 • heeft een smakelijk effect
 • ondersteunt het immuunsysteem en helpt bij allergieën

Extra Biologische Kokos Olie

 • Hoogwaardige vet bron met een hoog gehalte aan verzadigde en middellange vetzuren
 • Interne en externe ondersteuning bij parasitaire afweer
 • Snelle energie voor sportieve honden
 • Uitwendig voor glanzende vacht en voor de verzorging van droge, schurftige huid

(De tekst gaat verder onder de foto)

Canis Extra Biologische Zwart Kummel Olie​

 • bevordert het immuunsysteem en verhoogt de afweer van het lichaam
 • werkt ontstekingsremmend en ondersteunt reumatische behandelingen
 • Bestrijdt darmschimmels en pathogene gisting
 • Rijk aan aminozuren en omega-3- en -6-vetzuren
 • werkt tegen endo- en ectoparasieten

Honden en ook katten moeten in hun voeding een bepaalde hoeveelheid dierlijk vet hebben, omdat vet pure energie levert. Hier helpen goede oliën ook als aanvullend diervoeding. Het gemiddelde vetpercentage ligt bij ongeveer 15 tot 25% vet bij honden, gebaseerd op het percentage spiervlees, en het aanbevolen vetgehalte bij de kat is gemiddeld 10%. De energie kan niet uit oliën worden verkregen, b.v. als er onvoldoende voedsel wordt gevoerd, moeten eiwitten worden gebruikt om energie te genereren. Deze leveren ook energie, maar helaas slechts ongeveer de helft van het vet. Bij katten moeten de dierlijke oliebronnen de voorkeur hebben, behalve zwart kummelolie is niet geschikt voor katten. Goede oliën voor honden in de geschikt droogvoer: in de koudgeperste droog voeding van Canis Plus® is er een aanzienlijk deel zalmolie en soms ook kokosolie om het dier een gemiddelde hoeveelheid vet te geven via het natuurlijk compleet voer.

Oliën en vetten voor honden bij BARFen

Bij rauwe voeding moet de eigenaar zelf aandacht besteden aan de juiste en goede oliën voor honden. We doen vaak een beroep op hondenbezitters die hun hond hebben opgesteld om zich te houden aan de gebruikelijke richtlijnen en toch lijkt de hond dan dunner en dunner te worden met de gevoede portie. Ook hier is het vooroordeel tegen vetten merkbaar, omdat velen de ingrediënten van het voedsel bekijken en de neiging hebben om het voedsel met een lager vetgehalte te kopen, de “slechte” vetrand van het vlees af te snijden of over het algemeen vrij mager vlees te kopen. Bij BARFen is de juiste hoeveelheid vet erg belangrijk, u vindt helaas vaak geen informatie over het vetgehalte van het vlees. Vertrouw hier op uw ogen – als het vlees dat u voedt een witte vettige rand heeft en het vet doorspekt is, is het bij uitstek geschikt voor de hond. Als het vlees geen herkenbaar bewijs van vet bevat, is het eventueel eerder ongeschikt.

Hoe weet ik of mijn hond of kat te weinig vet krijgt?

De symptomen kunnen hier nogal verschillen, een gestaag gewichtsverlies ondanks voldoende voedsel, verminderde prestaties, een saaie, doffe vacht of afwijkingen in de wondgenezing zijn slechts enkele voorbeelden. Bovendien kan het vet te kort leiden tot een vitaminetekort (omdat zoals hierboven beschreven er in vet oplosbare vitamines zitten), wat voor heel andere problemen kan zorgen.

Tekst: www.naturavetal.nl

Foto’s ter illustratie: Pixabay

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.