Natuurlijke hulp tegen teken

We hebben nog steeds lage temperaturen, maar al vanaf 7°C ontwaken bloedzuigende parasieten zoals teken en vlooien en zoeken ze hun maaltijden op onze honden en katten. 

In de lente waar we allemaal naar verlangen, begint het tekenseizoen zoals elk jaar weer opnieuw. Hoewel we langere tijd onder nul als positief tegen de tekenplaag ervaren, kan het ritueel voor tekenprofylaxe niet worden voorkomen. Teken kunnen ziekten overbrengen die een gevaar vormen voor mens en dier. (tekst gaat door onder de foto)

‘Teken’ zijn een gevaar voor onze huisdieren

Wie er vroeg bij is en de natuurlijke afweer van zijn dier ondersteunt, is goed voorbereid.  Een complete bescherming, die zowel van buiten als van binnenuit de afweer tegen de bloedzuigende parasieten biedt kan met behulp van voeding gerelateerde ondersteuningsmiddelen als organische zwarte komijnolie, biergist en biologische kokosolie. Hiermee zorgt u voor een natuurlijke afweer en basis-immunisatie tegen teken en ander ongedierte. Veel planten produceren antistoffen die we kennen als fytochemicaliën. Ze dienen ter afweer, vooral in de vorm van etherische oliën, ook toegepast op het lichaam van onze dieren.

Tekengevaar voor de Hond

De teek behoort tot de bloedzuigende ectoparasieten. Ze loert in struiken en grassen op het pad of bosrand en wacht op haar kans. Zodra een geschikte gastheer haar passeert, laat ze zich vallen en kleeft aan zijn vacht of kleding. Daar is ze op zoek naar een geschikte plek om bloed te zuigen. Tijdens dit proces kunnen ziekten worden overgedragen van de teek naar de gastheer. De ziekte van Lyme is een van de meest bekende ziekten, maar meer en meer honden lijden ook aan ana-plasmose. Ook voor mensen kan de teek erg gevaarlijk zijn, omdat het o.a. de ziekte van Lyme of door teken overgedragen encefalitis kan overbrengen. Hoewel eerder gewaarschuwd tegen teken in de zuidelijke regio’s van Duitsland, hebben ze zich tegenwoordig ook door heel Europa verspreid. De milde winters dragen hieraan bij, omdat de teek enige tijd onder nul kan verdragen. (tekst gaat door onder de foto)

‘Teek’

Egyptische Biologische Zwartkummel Olie – de Allrounder in de beste en volledig natuurlijke kwaliteit

Zwartkummel olie is de laatste jaren steeds populairder geworden. Hoewel het aanvankelijk meer ging om een voeding gerelateerde ondersteuning van het immuunsysteem bij verzwakte afweer en abnormaliteiten van de luchtwegen, kwamen al snel de andere voordelen in beeld. Zwarte komijnolie bevat naast onverzadigd omega-3, -6 en -9 vetzuren de saponinemelantine, de bittere substantie nigelline en thymoquinon. Het kan een verzachtend effect hebben op allergieën en een gezonde darmflora ondersteunen door zijn positieve eigenschappen. In 2014 onderzocht de 18-jarige Alexander Betz het verband tussen zwartkummelolie en de afwezigheid van teken op zijn hond tijdens een school experiment bij “Jugend forscht” (zie www.jugend-forscht-bayern.de/archiv/www.2014. jugend-forscht-bayern.de/index942e.html?id=1252). De proef bevestigde dat teken, na het mengen van zwartkummelolie in het voer, de hond minder aantrekkelijk vonden dan voorheen.

Biologische Kokosolie – de perfecte ondersteuning van binnen en van buiten

Biologische kokosolie heeft een absoluut allround-talent, omdat het zowel uitwendig in de vacht gemasseerd als de tekenafweer dient, als ook intern wordt opgenomen toegediend bij de voeding. Als u een wandeling in het bos en door de weide plant, kunt u eenvoudig een kleine hoeveelheid kokosolie in uw vingers wrijven en de hond of kat in de vacht masseren. Het bevat laurinezuur die door de teken als zeer onaangenaam ervaren wordt, waardoor ze onze huisgenoot liever voorbij laten gaan. De kokosolie ondersteunt ook van binnenuit, als je de opgegeven hoeveelheid door de voeding mengt. Honden en katten eten graag kokosolie en profiteren zo van de verscheidenheid aan positieve eigenschappen van de kokosolie. (tekst gaat door onder de foto)

Biergist – niet alleen voor een glanzende vacht

Biergist geniet een hoge populariteit, vooral als het gaat om allerlei soorten afwijkingen in de huid, vacht en klauwen. Het bevat veel B-vitaminen en enzymen die vooral tijdens de rui belangrijk zijn en ook de gezonde darm ondersteunen. Maar dat is nog niet alles: biergist kan ook een positieve bijdrage leveren aan de verdediging van teken, omdat de teken de geur van B-vitaminen vermijden.

Over het algemeen raden we aan om de hond na de wandeling te controleren op teken, en degene die al op het dier zitten, onmiddellijk te verwijderen. Dagelijkse screening van uw huisdier op teken is van groot belang, omdat de pathogenen pas na 12-24 uur van de teek naar de gastheer worden overgebracht. Als u niet zeker weet hoe u dit goed moet doen (bijvoorbeeld met behulp van een tekentang of een pincet), aarzel dan niet om de procedure aan een expert te vragen. Als de teken verkeerd is verwijderd of b.v. het hoofd van de teek komt vast te zitten, het kan gevolgen hebben voor de gezondheid van uw hond!

Onze natuurlijke hulpmiddelen tegen ongedierte kunnen heel goed met elkaar worden gecombineerd, bijvoorbeeld in regio’s waar de bevolkingsdichtheid van de teek erg hoog is. Het is logisch om externe en interne ondersteuning te bieden. Als dat niet genoeg is, kunt u, afhankelijk van de omgeving waar u woont, alles combineren. Want met puur natuurlijke producten geldt, dat diversiteit helpt!

 Tekst en foto’s: Naturavetal

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.