Onduidelijkheid over dieren en corona

Zowel bij huisdiereigenaren als ook dierenartsen zijn er momenteel vragen over het nieuwe coronavirus en wat dit eventueel voor risico’s met zich meebrengt voor onze (huis)dieren. Het LICG zette daarom enkele zaken op een rij. (update 28 mei jl.)

Kunnen dieren ziek worden van het coronavirus of het verspreiden?

Er zijn veel verschillende soorten Coronavirussen, die bij verschillende dieren kunnen voorkomen.

Er zijn op dit moment weinig gevallen bekend waarbij het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken, dieren heeft geïnfecteerd en ziek heeft gemaakt. Ook is er geen bewijs dat dieren een rol spelen bij de verspreiding van het virus en zo dus een infectiebron kunnen vormen voor mensen. De overdracht van SARS-CoV-2 lijkt vooralsnog dus alleen van mens op mens te gaan.

Nertsen besmet in fokkerijen

In Noord-Brabant is het Coronavirus eind april vastgesteld bij meerdere nertsen in nertsenfokkerijen. Deze dieren hadden maag,- en darmklachten en ademhalingsproblemen. Zeer waarschijnlijk zijn zij geïnfecteerd geraakt door contact met medewerkers die het virus bij zich droegen. Volgens het RIVM zijn dit de eerste dieren in Nederland waarbij de Coronabesmetting is geconstateerd. Fretten, die verwant zijn met nertsen, kunnen ook ziek worden van het virus.

Twee besmette honden in Hongkong

In Hongkong zijn twee honden positief getest op het Coronavirus. Waarschijnlijk zijn ze besmet door hun eigenaar. Beide honden vertoonden geen ziekteverschijnselen. Ook is er van een kat in Hongkong bekend dat het dier geïnfecteerd is. De kat heeft geen ziekteverschijnselen en is inmiddels hersteld.

Kat in België

Op 27 maart jl. is bekend gemaakt dat een kat in België het Coronavirus heeft opgelopen. Dit gebeurde zeer waarschijnlijk via zijn zieke eigenaar. De kat had verschijnselen van diarree, braken en ademhalingsproblemen. Het is niet vastgesteld dat deze klachten direct voortkwamen uit de Coronabesmetting. Wel testte de kat positief op het virus, maar is hij inmiddels gelukkig hersteld.

Tijgers in de dierentuin

In een Amerikaanse dierentuin zijn enkele tijgers ziek geworden. Uit onderzoek bleek dat tenminste één tijger het virus bij zich droeg. Het dier is vermoedelijk besmet geraakt door een medewerker die zelf geen klachten vertoonde

Voorzorgsmaatregelen wanneer je zelf besmet bent

Wanneer je besmet bent met het coronavirus, is het verstandig om het contact met je huisdier(en) zoveel mogelijk te vermijden.

Hoewel er weinig meldingen zijn van dieren die ziek zijn door COVID-19, is het verstandig dat mensen die ziek zijn door COVID-19 het contact met dieren beperken totdat er meer informatie over het virus bekend is. Laat indien mogelijk iemand anders voor je dieren zorgen als je ziek bent. Als je toch voor je huisdier moet zorgen, of in de buurt van dieren bent, was dan je handen voor en na het contact met huisdieren en draag een mondkapje.

Wat te doen als je dier in de buurt is geweest van iemand die besmet is

Je hoeft alleen actie te ondernemen wanneer je dier ziek wordt.

Als je huisdier een (onverklaarbare) ziekte ontwikkelt en in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19, neem dan contact op met je dierenarts.

Als je met je huisdier naar een dierenarts gaat, laat dan van tevoren weten dat je een ziek huisdier meeneemt, dat in contact is geweest met een persoon die besmet is met COVID-19. Hierdoor kan de dierenarts/kliniek rekening houden met een eventuele isolatie (quarantaine).

Bronnen: Licg, UUWSAVAKNMvD

Foto: ter illustratie Pixabay

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.