Groene eikels

Pas op giftige groene eikels

Naast de eikenprocessierups is er nog iets waarvoor je goed moet oppassen met je trouwe viervoeter: Giftige groene eikels. Ze bevatten veel tannine. Deze stof kan zorgen voor schade aan darmen, nieren en bloedvaten.

Groene eikels

Het gaat dus om de groene, nog onrijpe eikels. Door de warmte en droogte van de afgelopen maanden vallen deze van de boom. Ze zijn schadelijk voor dieren zoals schapen, koeien, geiten, paarden en honden (vooral pups). Kijk dus goed uit wanneer je hond met z’n snuit een berg eikels induikt. Schapen en geiten lusten ze graag. Paarden en koeien eten de eikels en het blad vooral wanneer er door bijvoorbeeld droogte weinig gras is.

Tannine

In de groene eikels, maar ook de groene eikenbladeren zit dus veel tannine welke schadelijk is voor de darmen, nieren en bloedvaten. Dieren die door het eten hiervan een eikenvergiftiging krijgen worden sloom, eten slecht en kunnen bloederige diarree, buikpijn en donkere urine krijgen.

Honden kunnen misselijk worden en gaan braken. Wanneer je vermoedt dat je hond groene eikels heeft gegeten is het advies om direct contact met je dierenarts op te nemen.

Voorkomen

Je kunt natuurlijk beter proberen te voorkomen dat jouw viervoeter in aanraking komt met deze groene eikels. Vermijd plekken waar veel eikels vallen en houd goed in de gaten dat jouw hond ze niet gaat opeten.

De bruine, rijpe eikels bevatten minder tannine dan de groene maar zijn volgens het LICG ook ongezond.

Foto: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.