Signalen dat je hond een tarwe(gluten)-allergie heeft

Het bespeuren van een glutenallergie bij je trouwe viervoeter kan een ietwat ingewikkelde puzzel zijn. Helaas kan je huisdier zijn of haar problemen niet vertellen in klinkklare menselijke taal. Maar als er iets dwarszit, dan spreken zijn lichaam en gedrag boekdelen. Gluten bijvoorbeeld, het is een eiwit in tarwe dat in veel hondenvoeders voorkomt, en kan bij sommige honden, net als bij mensen, voor problemen zorgen. Lijkt er iets aan de hand te zijn met je hond? Hier zijn enkele signalen die uit kunnen wijzen op een tarwe(gluten)-allergie bij je hond.

Constante jeuk

Het eerste teken is vaak een onophoudelijke jeuk. Als je hond zichzelf meer krabt dan gewoonlijk, zonder een vlo of teek in zicht, kan dit duiden op een allergie. Dit komt doordat een allergische reactie op gluten het immuunsysteem van de hond activeert. 

Het lichaam ziet gluten als een bedreiging, en hierdoor ontstaat er een ontstekingsreactie die zowel huidirritatie als jeuk veroorzaakt. Deze jeuk is niet alleen ongemakkelijk voor je hond, maar kan ook leiden tot secundaire huidinfecties door al het krabben.

Doffe vacht

Een doffe, futloze vacht kan ook een stille schreeuw om hulp zijn. Als de eens zo glanzende jas van je hond meer weg heeft van een versleten tapijt, kan het wellicht tijd zijn om zijn dieet onder de loep te nemen.

Buikproblemen

Let ook zeker op buikdansen in de vorm van regelmatig voorkomend diarree of winderigheid. Deze maag-darmproblemen kunnen wijzen op een strijd tegen gluten. Ze worden veroorzaakt door het immuunsysteem, want het ziet gluten als een vreemd lichaam. Het leidt tot een immuunrespons die de darmwand irriteert en ontsteekt, wat zelfs kan uitvormen tot chronische darmontstekingen.

Een plotse omslag in gedrag

Een hond met een glutenallergie kan zich gedragen alsof hij permanent uit zijn humeur is. Een plotselinge verandering in energieniveau of humeur kan meer vertellen dan je denkt.

Mysterieuze gewichtsveranderingen

Onverklaarbaar gewichtsverlies of -toename kan ook een signaal zijn. Als de weegschaal van je hond een onverwacht verhaal vertelt, kan dit wijzen op een reactie op gluten.

Oorproblemen die blijven plakken

Oren die meer aandacht vragen dan normaal, zoals door terugkerende infecties of irritaties, kunnen ook verbonden zijn aan een voedselallergie.

Bij vermoedens van een glutenallergie, is een bezoekje aan de dierenarts de beste stap. In afwachting van professioneel advies, kun je overwegen om over te schakelen op een hypoallergeen hondenvoer, zoals de opties die te vinden zijn op https://wooof.xyz/blog/wat-is-hypoallergeen-hondenvoer. Dit soort voer is speciaal ontwikkeld voor honden met voedselgevoeligheden, vrij van geur-, kleur en smaakstoffen, en kan verlichting bieden terwijl je de exacte oorzaak van de problemen onderzoekt.

Foto ter illustratie: Pexels

Bron: wooof.xyz

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.