Strengere maatregelingen tegen foute fokkers

In het kader van de strijd tegen dierenmishandeling wordt de criteria voor het fokken van honden met een korte snuit verder aangescherpt. Daarom introduceerde minister Schouten van landbouw afgelopen week strengere criteria waardoor foute fokkers eerder tegen de lamp zullen lopen. Door middel van een ademhalingstest en het vastleggen van de juiste schedel kunnen inspecteurs controleren of de hond op de juiste manier is gefokt.

Honden met een korte snuit zoals de mopshond en Franse bulldog zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Dit zorgt voor grote bezorgdheid bij deskundigen die constateren dat bij het fokken van deze dieren steeds meer de aandacht wordt verlegd naar het uiterlijk in plaats van de gezondheid van het dier. Ernstige ademhalings- en oogproblemen zijn het gevolg.

Ondanks dat het bij de wet verboden is om dieren te mishandelen hebben inspecteurs moeite om in dit soort situaties in te grijpen. Door de ingevoerde strengere criteria voor kortsnuitige honden moet dit verbeteren. Dit geldt niet alleen voor rashonden maar voor alle kortsnuitige honden’, aldus CU-bewindsvrouw. De NVWA en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming gaan de criteria gebruiken bij het handhaven van de wet. Dierenartsen en fokkers kunnen het gebruiken bij het selecteren van gezondere ouderdieren.

Foto ter illustratie: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.