‘Verdrietige’ hond dankzij oogspier

Het levert vaak vertederende reacties op wanneer honden ons ‘zielig’ of ‘verdrietig’ aankijken. Het is al vaak vastgelegd op de gevoelige plaat en video: Honden die je aankijken met ogen die je hart doen smelten. Net als bij de mens heeft ook de hond een speciale oogspier die dit kan bewerkstelligen.

Britse en Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat honden – net als mensen – een speciale spier hebben aan de binnenkant van hun wenkbrauwen waarmee ze hun ogen groter kunnen laten worden en wenkbrauwen kunnen optrekken.

Van wolf naar hond

De onderzoekers keken ook naar de wolf die deze speciale oogspier dus niet blijkt te hebben. Wel zagen ze dat er op die plek een klein peesje zit. Omdat de hond van de wolf afstamt en zich de laatste duizenden jaren heeft aangepast aan de mens, is het is dus goed mogelijk dat die pees zich bij de hond heeft geevalueerd tot de speciale oogspier.

Aanpassen kan soms nuttig zijn

Hondenkenners zagen al dat honden met ‘zielige’ ogen eerder werden geadopteerd. En laten we eerlijk zijn, wanneer die lieve viervoeter ons met Bambi ogen aankijkt zijn we toch sneller geneigd om hem verwennen met een lekkernij of wat extra aandacht? Zo’n speciale oogspier kan dus – net als bij ons – wel erg handig zijn.

Foto’s: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.