Wanneer de hond diarree heeft – Oorzaken en voeding tips

Een probleem dat elke hondenbezitter vroeg of laat treft, is diarree of zachte uitwerpselen van de hond. In zeer zeldzame gevallen is dit een teken van een ziekte, maar diarree duidt vaker op een intolerantie voor de darm die met behulp van de zachte stoelgang snel en vooral energie sparend van onnodige stoffen te ontdoen. Een bijkomende lusteloosheid is alleen te zien wanneer de diarree dagen duurt en de hond niets eet. Dan moet de eigenaar snel de oorzaak opsporen en eventueel de dierenarts te raadplegen: allergieën, infecties, parasieten zoals wormen of Giardia, stress of onzekerheid – en in het bijzonder medicijnen (vaccinatie, chemische ontworming, anti-tekenmiddel) kan afwijkingen veroorzaken. We hebben voor u verdere mogelijke triggers en tips ter ondersteuning hier samengesteld.

Diarree bij de hond – definitie en achtergrondinformatie

Van diarree spreken we als de hond één of meerdere dagen geen vaste, gevormde ontlasting, maar papperig of waterige ontlasting vormt. Vaak wordt dit geassocieerd met een plotselinge ontlasting, waarbij de normaal gesproken zindelijke hond het plotseling in de woning kan doen. De éénmalige diarree is vaak een reinigende werking van het lichaam na contact met darmtoxines. Aanhoudende diarree kan duiden op irritatie van de slijmvliezen van de darm en moet worden onderzocht.

Tekst gaat verder onder de foto

Acute diarree

Plotselinge diarree moet in de gaten worden gehouden wanneer de hond anders fit is zonder andere afwijkingen. In deze gevallen kan een beetje wortelgranulaat helpen de darm te reguleren. Bij een verandering van voedsel, is een dergelijke reiniging niets ongewoons.
Als de hond acute diarree heeft die gepaard gaat met koorts, verlies van eetlust en gebrek aan energie, moeten de natuurlijke huismiddeltjes zoals wortelpap of lichte gerechten met rijst en kip gestopt worden en moet de stap naar de dierenarts gemaakt worden voor nader onderzoek.

Chronische diarree bij de hond

Terugkerende diarree kan duiden op irritatie van het darmslijmvlies en moet met beleid worden ondersteund. Allereerst is het belangrijk om de oorzaak te vinden en die weg te nemen. Dit kan een voedselintolerantie of synthetische toevoegingen in het voer zijn, evenals eerdere bijwerkingen van ontwormingskuren en antibiotica. In de meeste gevallen moet de darm worden ondersteund met probiotica’s en de voeding moet permanent worden verbeterd of worden aangepast.

Wanneer pups alleen met BARF worden grootgebracht en reageren op een nieuwe voeding met diarree, moet u eraan denken dat ze niets anders doen dan reageren. Voor het darmslijmvlies met zijn grote aantal interne, actieve bacteriën moet men verschillende soorten voedsel leren kennen om later alles te kunnen verteren. Dus de pup kan in de leerfase zijn, als hij reageert met zachte uitwerpselen op onbekend voedsel. Vaak zijn de noodzakelijke koolhydraten in droogvoer de trigger van de zachte ontlasting, als de puppy’s het niet eerder hebben gehad.

Tekst gaat verder onder de foto

Uw hond heeft diarree? Wat is de oorzaak?

Allergieën, intoleranties, infecties, parasieten zoals wormen of Giardia, stress of onzekerheden, maar ook medicijnen zoals vaccins, chemische ontworming of chemische vlooien en teken spot-ons kunnen ongewenste reacties zoals diarree veroorzaken. Bij voedsel omstelling kunnen pups en volwassen honden reageren met dunnere ontlasting. Als het gaat om het braken, moet de eigenaar snel reageren en proberen de symptomen snel te verminderen.

Vergiftiging

Als een hond diarree heeft en zich onrustig gedraagt, hijgt en krampen heeft, de kleur van de slijmvliezen is veranderd, braakt of wanneer er bloed detecteerbaar is in de ontlasting, is er het vermoeden van een gif inname. In dit geval moet u uw dier dringend naar de dierenarts brengen. Insecticiden zoals slak of rattengif, ook kunstmest wordt soms onopzettelijk door het dier opgegeten en leidt tot een ernstig gezondheidsrisico. Rustig reageren en onmiddellijke actie is dan vereist door de eigenaar van de hond. Zelfs na het overwinnen van vergiftiging, zal de darmflora met de geschikte supplementen moeten worden opgebouwd, evenals dat gezond natuurlijk voedsel kan helpen bij het herstel van gespannen nieren en de lever regeneratie kan bevorderen.

Ziekte van organen

Diarree kan een secundair gevolg zijn van irritatie van andere, meestal spijsverteringsorganen. De lever is b.v. ook verantwoordelijk voor de ontgifting. Als dit overweldigd wordt, komen er stoffen in de darm terecht die als zodanig niet voor dit doel zijn bedoeld, maar niet meer door de lever kunnen worden verwerkt. Het resultaat voor de hond is diarree, die zich via de darm van deze onverteerbare stoffen snel bevrijden moet. Hier moet de oorzaak van de orgaanzwakte worden opgehelderd en verholpen worden, zodat een regeneratie van de betreffende organen kan worden ondersteund.

Tekst gaat verder onder de foto

Ongebruikelijk voedsel voeren

Als het spijsverteringsstelsel van de hond altijd slechts één soort voer te verwerken heeft gehad, is het mogelijk dat bij het overschakelen naar een nieuw type voer, b.v. voeding als gevolg van een allergie of orgaanaandoening, een eerste reactie met verdunde ontlasting optreedt. Dit betekent niet dat het nieuwe voedsel niet wordt getolereerd, maar dat de darm eerst zijn beschermende mechanismen in de vorm van diarree gebruikt om zich van het ongewone te ontdoen. Dan kan een langzame gecontroleerde omzetting van het voer de intestinale gewenning bevorderen.

Allergieën

Herhaalde diarree zonder ernstige begeleidende symptomen van de hond kan duiden op voedselintolerantie of een verlate allergische reactie. Allergieën hebben hun oorzaak in de darm, want daar zit het grootste deel van het immuunsysteem. Daarom is het belangrijk om de darm te behandelen in geval van allergieën om het gekozen voedsel zo goed mogelijk te verteren en om alle waardevolle voedingsstoffen uit het voer te kunnen opnemen.

Tekst gaat verder onder de foto

Honden & diarree – Voedingsadviezen

Als uw hond last heeft van diarree, zou men het normale voedsel opzij kunnen zetten en wat volkoren rijst met zeer lang gekookte wortels en kip in kleine porties aanbieden, telkens opnieuw. Zorg ervoor dat de hond geen fysieke inspanning of stress hoeft uit te oefenen, want dat bevordert een snelle passage van de darm, dus meer diarree.

Behandeling van dierenartsen en verandering van voedingsmethode

Een verandering in de voeding moet altijd in het voordeel zijn van de natuurlijkheid van het nieuwe voedsel. Wees dus niet bang om de nieuw aanbevolen voeding op de exacte ingrediënten te analyseren. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan het vermijden van eventuele synthetische toevoegingen en synthetische vitaminen en om het voedsel te voorzien van echte, pure natuurlijke ingrediënten. Alleen dan kan de darmsituatie duurzaam verbeteren.

Tekst gaat verder onder de foto

Wanneer naar de dierenarts?

Als er een vermoeden is van een sterke parasiet- of giardia-aantasting, is het noodzakelijk om een faecaal onderzoek bij de dierenarts te laten doen. Zelfs met langdurige diarree, of diarree in combinatie met extreme laksheid of rusteloosheid zoals: hijgen of kramp, veranderde kleur van de slijmvliezen, soms zelfs bloed in de ontlasting of overgeven van de hond, dit moet aan een dierenarts worden voorgelegd.

Thuis remedies voor de hond met diarree?

Naast licht voedsel met rijst, wortels en kip kan het ook helpen om te vasten. Meng de bovenstaande ingrediënten langzaam met het hondenvoer dag in dag uit. Bovendien moet de hond veel vocht opnemen. Bereid hiervoor een tweede kom door een scheutje olie, kwark of groentebouillon toe te voegen aan het drinkwater. Daarna kun je ook een darm-reiniging inplannen om verloren darmbacteriën aan te vullen.

Geschikte voeding voor uw hond voor preventie van diarree

Veranderingen in de voeding

Een verandering van voeding kan abrupt gebeuren bij een gezonde hond zonder gastro-intestinaal ongemak. In het geval van een verstoord spijsverteringskanaal, zal een geleidelijke omstelling met behulp van kleine porties worden besproken met ons adviesteam. In geen geval mag extrudaat worden gemengd met koudgeperst voedsel. 

Puppy voeding

Voor een pup is een natuurlijke voeding de enige juiste start voor een gezond leven met een flexibele en intacte darmflora. Om deze op te bouwen en te onderhouden, is het logisch om de kleintjes te laten wennen aan zowel droog voeding (koudgeperst), rauw of gekookt vlees of ingeblikte menu’s. Alle soorten voedsel zouden altijd zonder enige additieven moeten zijn, omdat deze op de lange duur net zo goed een pup kunnen schaden als een ouder dier.

Gemaksvoeding versus zelfgemaakt hondenvoer

Een natuurlijk gemaksvoer, dat als ingrediënten alleen levensmiddelen bevat, is een eersteklas en toch handige voeding, te gebruiken voor alle situaties in het leven van de hond. Zelfbereide gerechten hebben voordelen wanneer het gaat om eliminatie diëten of als u uw huisdier individueel wilt verwennen. Daarbij zal gedacht moeten worden aan alle voedingssupplementen, als b.v. calcium en oliën, die de hond nodig heeft.

Dit is een artikel van:

Foto’s ter illustratie: Pixabay

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.