GIF: Oog in oog met levende giftige dieren

Het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden is tijdens de tentoonstelling GIF in een echte dierentuin veranderd. Voor het eerst in de geschiedenis van het museum zijn er heel veel levende dieren te zien. Maar de tijdelijke bewoners van het museum zijn niet voor tere zieltjes: van pofadder tot vogelspin en reuzenduizendpoot, de één is nog giftiger dan de ander. Durf jij het aan? 

Gif speelt een belangrijke rol in de natuur. Gif werkt als een beschermingsmiddel, maar soms ook om andere dieren te verlammen of te doden. Vaak is daar maar heel weinig voor nodig. Eén beet van de koningscobra is al dodelijk voor een olifant. Gif heeft echter ook positieve kanten en wordt gebruikt in allerlei medicijnen.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Marcel van Kammen

Tijdens GIF zijn er allerlei levende giftige dieren in het Natuurmuseum te zien zoals spinnen, slangen, duizendpoten, kikkers en schorpioenen. Deze zitten veilig in terraria. Nooit eerder was je zo dichtbij een gevaarlijke slang of spin. 

In de tentoonstelling kun je een aantal interactieve spellen doen, waarbij je zelf kunt ervaren hoe het is om met gif in de natuur om te gaan. Maak bijvoorbeeld eens een maaltijd met paddenstoelen: kun je ze eten of heb je een dodelijke maaltijd bereid? Regelmatig zijn er demonstraties over de werking van gif en voedermomenten, waarbij je meekijkt hoe de verzorger de giftige dieren te eten geeft.

Tekst gaat verder onder de foto

Foto: Marcel van Kammen

Bij GIF hoort een uitgebreid fokprogramma. Het kan zomaar gebeuren dat je getuige bent van de geboorte van jonge slangen. 

Voor GIF werkt het Natuurmuseum samen met Naturalis Biodiversity Center in Leiden en het Spaanse bedrijf Grupo Atrox die de dieren en hun verzorger ter beschikking stelt.

De tentoonstelling GIF is verlengd t/m 9 januari 2022 . Het Natuurmuseum Fryslân is coronaproof ingericht en veilig te bezoeken. Wat dat voor uw bezoekt betekent, leest u op de website. Daar kunt u ook terecht voor online tickets met tijdslot. WWW.NATUURMUSEUMFRYSLAN.NL

Foto: Marcel van Kammen

Foto’s: Marcel van Kammen

Tekst en informatie: Natuurmuseumfryslan.nl

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.