2 honden en 1 kat overleden na contact eikenprocessierups

Afgelopen weekend heeft een dierenarts in Deventer twee honden en een kat moeten laten inslapen omdat deze in zeer korte tijd erg ziek werden. De dierenarts vermoedt dat de dieren ziek zijn geworden nadat ze in aanraking kwamen met de eikenprocessierups. Eerdere soortgelijke gevallen zijn in deze regio niet bekend.

De dieren, een labrador, golden retriever en een Europese korthaar, werden afgelopen zaterdag bij de dierenarts gebracht. Ze werden steeds slomer, aten en dronken bijna niet meer en sliepen veel. Bij een dier leken de symptomen erg op die van epilepsie. De dierenarts kwam meteen in actie en probeerde ze met alle macht te redden, maar alle inspanningen waren tevergeefs.

Vermoeden

De dierenarts vermoedde in eerste instantie dat de dieren in aanraking waren gekomen met het bestrijdingsmiddel die was ingezet om de eikenprocessierups te bestrijden. Dit bleek niet het geval aangezien de bomen waar de dieren veel kwamen nog helemaal niet waren behandeld.

Hij weet bijna zeker dat de eikenprocessierups de oorzaak is van het overleden van de drie dieren. Twee van de drie zwommen vaak in een waterplas waar brandharen op dreven. Wanneer dieren deze haren in hun ogen, maag, darmen of longen krijgen, kunnen ze daar dood van gaan. Omdat de haartjes erg klein zijn, kan de dierenarts niet voor de volle 100 procent bevestigen dat die de dood hebben veroorzaakt, maar leidt z’n vermoeden wel deze richting op. Daarbij had een andere dierenarts uit dezelfde regio recent ook een hond in de praktijk met soortgelijke verschijnselen. Deze hond heeft het gelukkig overleeft.

Verband niet uit te sluiten

Deskundigen van de universiteit in Utrecht zeggen een verband tussen de rupsen en de tragische dood van de dieren niet te kunnen uitsluiten. Natuurlijk zou er voor dit specifieke geval meer onderzoek moeten zijn om definitief conclusies te kunnen trekken. Wel is bekend dat de eikenconcessierups bij dieren heftigere allergische reacties kan veroorzaken dan dat bij mensen het geval is.

Foto: Pixabay, J W Berg

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.