Bewezen: Kat luistert naar naam

Er is onderzoek naar gedaan en wetenschappers zeggen nu bewijs te hebben gevonden dat katten luisteren naar hun eigen naam.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat katten het vermogen hebben om ‘menselijke verbale uitingen’ te begrijpen’, aldus een Japans onderzoeksteam. De kat blijkt sneller naar de mens toe te groeten dan dat aanvankelijk werd gedacht. Bij honden was al duidelijk dat ze goed reageren op hun naam.

Katten reageren dus wel degelijk op hun naam volgens de onderzoekers van de Universiteit van Tokyo. In woonhuizen en een kattencafe werden experimenten gedaan met katten door ze aan te roepen met kattennamen en woorden met dezelfde lengte en toonkleur waartussen hun naam verstopt was. Ruim tweederde reageerde bij het horen van hun naam. Ze draaiden hun oren of keken om. Een enkele kat deed de staart omhoog, miauwde of kwam aanlopen.

Katteneigenaren weten de uitkomst van dit onderzoek waarschijnlijk allang. En katten blijven katten: Tijdens het onderzoek was toch eenderde van de vierpoters niet echt onder de indruk van de uitslovende Japanse onderzoekers. Sommige keken niet eens om of vielen in slaap.

Foto: Pixabay, ter illustratie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.