Hond als bijrijder los in auto verboden?

Voor mensen is het duidelijk: Zonder gordel niet autorijden. Maar hoe zit dat eigenlijk met honden?

Wanneer wij mensen zonder gordel om gaan autorijden zijn we daarmee 100 procent in overtreding. Wanneer je met je hond op de bijrijdersstoel gaat rijden is de wetgeving hiervoor een stuk onduidelijker.

In andere landen is het een stuk strenger. In België mogen honden beslist niet voorin de auto, ook wanneer ze vastzitten in een tuigje. In Duitsland mag de hond wel mee mits deze vervoerd wordt in een bench, de achterbak achter een hek of vastzit in een tuigje.

Boete

Toch worden er in Nederland door de politie wel bekeuringen uitgedeeld wanneer deze vindt dat er een onveilige situatie is omdat de bestuurder wordt gehinderd door de hond. Boetes hiervoor kunnen in Nederland oplopen tot wel 230,-.

Veilig

Wanneer de hond niet vastzit tijden het autorijden kan dat natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren. Wanneer je plotseling moet remmen vliegt de hond door de auto met alle gevolgen van dien. Het is dus verstandig om je hond veilig te vervoeren. Uit een test van de ANWB bleek dat tuigjes helemaal niet zo veilig zijn als wordt gedacht. De hond kan het best worden vervoerd in een metalen bench. Dit is helaas wel een duurdere optie, maar daarmee voorkom je hoge boetes en brokken.

Foto ter illustratie: Pixabay

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.