Af en toe bereiken ons van die ontroerende verhalen over bijvoorbeeld een hond die sinds de dood van z’n baasje maandenlang op de ‘plek des onheils’ blijft wachten en treuren. Ze bevestigen maar weer eens dat ook dieren rouwen om het verlies van hun dierbare.
Verschillende manieren
De manier van rouwen is bij elk dier verschillend. Het ene dier wordt stil en lusteloos. Het andere dier wordt juist drukker en gaat meer bijten of blaffen.
Honden
Honden bouwen tijdens hun leven een hechte band op met hun baasje. Wanneer deze wegvalt heeft dit ook een grote impact op het dier. De indeling van het dier is ineens heel anders. Sommigen kunnen hier goed mee omgaan, maar anderen worden depressief en lusteloos. De symptomen kunnen uiteenlopen van veel blaffen, slecht eten tot het in huis poepen of plassen.
Een manier om het dier weer op te vrolijken is door er bijvoorbeeld veel mee te wandelen en extra aandacht te geven. Honden die rouwen komen er dan meestal na een aantal weken uit zichzelf weer bovenop. (verhaal gaat verder onder de foto)
Katten
Bij katten is het moeilijker in te schatten. Het lijkt soms alsof ze zich weinig tot niets aantrekken van hun omgeving. Toch is dat niet zo. Katten rouwen ook. Ze zijn erg gevoelig voor stress en veranderingen in hun omgeving. Verdriet van het verlies van huisgenoten kunnen bij hun erg veel effect hebben en het gedrag veranderen. Dit uit zich onder andere in meer miauwen, veel slapen en minder eten. Ook bij katten geldt dat veel aandacht,praten en aaien ervoor kan zorgen dat ze zich weer beter gaan voelen. Ook een balletje of speeltje kan voor de nodige afleiding zorgen.
Foto ter illustratie: Pixabay