Effecten huisdieren op depressie

Huisdieren kunnen een therapeutische werking hebben op mensen met een depressie doordat ze je gevoel aanspreken. Dieren bieden troost, warmte en veiligheid. Bovendien zijn ze te vertrouwen. Het verzorgen van huisdieren zorgt er voor dat je wordt afgeleid van je eigen zorgen en problemen en geeft het structuur aan je dagelijks leven. Daarnaast vergroot het uitlaten je sociaal leven en zijn ze vaak een aanleiding tot een gesprek.

Goed voor lichaam en geest

Wanneer je bezig bent met je huisdier vermindert dit stress. Bijvoorbeeld het aaien kan je rustiger maken. Huisdieren vervullen de menselijke basisbehoefte van aanhankelijkheid en geven sociale steun. Mensen voelen zich ook vaak minder alleen door hun huisdier en symptomen van angst en depressie worden verlaagd. Ook bij ouderen hebben ze deze positieve uitwerking. Ze voelen zich veiliger en minder snel eenzaam. Het is ook niet voor niks dat bijvoorbeeld zorgboerderijen hun cliënten in aanraking laten komen met dieren.

Maar ook voor je lichaam brengt het iets. Een lekkere wandeling verhoogt je conditie. Zo neemt je hartslag af en verlaagt het de kans op hart,- en vaatziekten. Het hebben van een huisdier geeft dus niet alleen plezier maar verrijkt ook je lichaam en geest.

Tekst: Dierwijzer.nl Foto: Ter illustratie, Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.