Honden en katten: Pas op voor grasaren!

Iedere zomer zijn ze er weer en is het voor onze honden en katten uitkijken geblazen: Grasaren! Ze heten ook wel kruipers en zijn de zaden van een scherpe grassoort die vaak langs paden en wegen staan.

Oppassen

Omdat grasaren meestal langs de kant van de weg staan, heb je snel kans dat onze kat of hond er tijdens de wandeling even aan gaat snuffelen, tegenaan gaat plassen of er doorheen gaat lopen. De stekelige delen van de aren kunnen vervolgens afbreken en in de vacht blijven steken. De scherpe punten kunnen zich als een soort weerhaak door de huid heen boren en in het lichaam van het dier terechtkomen. Als het ware ‘kruipend’ kunnen deze deeltjes beschadigingen aan te brengen en infecties veroorzaken.

Opletten

Wanneer een dier een grasaar in z’n neus heeft gekregen, gaat hij niezen. Een grasaar in het oor zal het dier met z’n kop doen schudden en/of flapperen met de oren. Wanneer er een grasaar via de voet het dier is binnengedrongen, zal hij mank gaan lopen. Houd ook zwellingen, uitvloeiing en ontstekingen in de gaten.

Kleine deeltjes kunnen ook in het oog terechtkomen. Als het dier met z’n poot in z’n ogen gaat ‘wrijven’ is het verstandig om de ogen direct te gaan controleren. Wanneer er niks te zien is, maar het dier toch geïrriteerd blijft reageren bij z’n ogen, is het toch verstandig om ermee naar de dierenarts te gaan. Het kan namelijk even duren voordat de kleine graszaden in het zichtbare oogdeel waar te nemen zijn.

Tekst gaat verder onder de foto

Advies

Allereerst is het advies om zoveel mogelijk bij de grasaren uit de buurt te blijven. Daarnaast altijd goed opletten bij de hond of kat wanneer hij geïrriteerd is of er zichtbare wondjes of ontstekingen zichtbaar zijn. Soms kun je de het zaadje zelf met een pincet of tangetje verwijderen. Lukt dit niet, dan kun je het beste naar je dierenarts gaan.

Foto’s: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.