Katten ‘kopieren’ hun baasjes

Heb je een kat? Dan kun je – door zijn of haar gedrag te bestuderen – veel over je eigen karakter te weten komen. Ze blijken dus de persoonlijkheid van hun baasje te imiteren. Uiteraard hebben alle kattenbezitters vanaf nu de liefste kat van de wereld.

Onderzoek

Vier Amerikaanse onderzoekers bestudeerden het gedrag van ruim 3000 katten en hun baasjes. Daaruit bleek dat veel katten bepaalde karaktertrekjes van hun baasjes vertoonden. Bij dit onderzoek keken de onderzoekers naar vijf eigenschappen van de katten en hun baasjes namelijk hoe open, extrovert, aangenaam, nauwgezet en neurotisch ze zijn. Baasjes die neurotisch gedrag vertoonden, bleken vaker een kat met gedragsproblemen te hebben. Katten van extroverte baasjes gingen graag en vaker naar buiten.

Parallel

De uitkomst van dit onderzoek vertoont volgens de onderzoekers een parallel met de relatie tussen kinderen en hun ouders. Kinderen nemen tijdens de opvoeding ook vaak de overheersende eigenschappen van de ouder(s) over. De onderzoekers zeggen wel dat er meer onderzoek nodig is bij mensen en hun katten om meer duidelijkheid te krijgen over de onderlinge relatie. Maar dat veel mensen hun katten als hun kinderen beschouwen is allang een feit.

Foto: Pixabay

Het gehele Amerikaanse onderzoek is gepubliceerd op Plos One

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.