Processierups weer in opmars

Het kenniscentrum processierups verwacht dat de eerste eiken processierupsen weer brandharen krijgen. Hierdoor kunnen gezondheidsklachten ontstaan bij mensen en dieren wanneer ze met de rupsen in contact komen. De grootste overlast wordt deze maand verwacht.

700.000 brandharen

Bij de eikenprocessierupsen ontstaan brandharen wanneer ze in hun vierde larvestadium zitten. In dit stadium hebben ze allemaal gemiddeld zo’n 700.000 brandharen. Vooral op eiken die momenteel vol in blad staan, zitten veel rupsen in dit vierde stadium.

Wees alert

Mensen met huisdieren worden geadviseerd om extra op te letten. Honden en katten lopen met name risico wanneer ze snuffelen aan nesten of deze in hun bek nemen. Hierdoor kunnen ze ernstig letsel aan hun mondslijmvlies en tong oplopen. Wees alert of houd je hond aangelijnd wanneer je in de buurt van eiken wandelt. (tekst gaat verder onder de foto)

processierups

Brandhaartjes in de vacht

De brandhaartjes kunnen ook op de vacht van de hond blijven zitten. Dit hoeft op zich voor de hond niet schadelijk te zijn, maar kijk uit wanneer je je hond aait. Je kan er zelf wel last van krijgen. Je kunt je hond in dit geval het beste afspoelen zodat de haartjes zoveel mogelijk verdwijnen.

Krijgt je hond of kat ziekteverschijnselen, opgezwollen mondslijmvlies of ander letsel aan z’n bek en kwijlt hij veel? Dan is het verstandig om je dierenarts te raadplegen.

Bron: Licg

Foto’s ter illustratie: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.