Oppassen voor (reuzen)berenklauw tijdens uitlaten hond

Hij staat weer volop in bloei: De berenblauw. Deze plant kan na aanraking met mens en dier brandwonden veroorzaken. Opletten dus.

Wel vier meter hoog

Deze plant komt veelal voor in Europa en is er in twee varianten namelijk de reuzenberenklauw en de ‘gewone’ berenklauw. De reuzenberenklauw dankt zijn naam aan het feit dat ie wel vier meter hoog kan worden. De stengel is rood gevlekt met een dikte van ongeveer tien centimeter. Hij heeft zeer grote bladeren met witte bloemschermen en bloeit normaliter vanaf juli tot in de herfst. De ‘gewone’ variant wordt ook nog tussen de 90 en 150 centimeter en staat vaak langs wegen en dijken.

De plant bevat etherische olie met furocoumarinen. Deze olie kan onder invloed van daglicht ontstekingen veroorzaken op de huid. Het sap uit de haartjes kan, wanneer het in contact komt met de ogen, zelfs blindheid veroorzaken.

De hond goed wassen

Wanneer je hond in aanraking is gekomen met de plant kun je hem het best snel goed wassen met water en een hondenshampoo. Ook is het beter om je hond een aantal dagen uit het zonlicht te houden. Wanneer de huid toch is gaan ontsteken, verzorg hem dan met een brandwondenzalf en geef het dier eventueel pijnstillers. De wonden helen wel weer, maar er kunnen littekens achterblijven.

Foto’s ter illustratie: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.