Voorjaar: do’s en don’ts bij vachtverzorging

Veel honden verharen in het voorjaar of in de herfst overmatig. Rui is een natuurlijk proces dat bij je hond hoort. In deze periode is goede vachtverzorging extra belangrijk. Maar laat de haren van de vacht niet in de natuur achter voor de vogels!

Niet doen

Ten onrechte denken veel hondenbezitters dat het fijn is voor de vogels om de losse haren in de tuin of natuur achter laten voor de vogels. Dit moet men zeker niet doen als men de hond regelmatig behandelt tegen vlooien en teken. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat er veel insecticiden zijn aangetroffen in dode jonge mezen.

Deze insecticiden zijn waarschijnlijk voor het grootste deel afkomstig van diergeneesmiddelen tegen vlooien en teken bij honden en katten. Mezen gebruiken honden-en kattenharen om hun nest te bekleden. Door de behandeling van honden en katten met diergeneesmiddelen tegen vlooien en teken blijken deze haren insecticiden te bevatten. Op deze manier worden de kale jongen blootgesteld aan insecticiden en nemen ze deze stoffen op. Dat is zeker niet de bedoeling van mensen die denken iets goed te doen voor de vogels.

Wel doen

Kortharige honden hoeven eigenlijk alleen in de ruiperiode dagelijks geborsteld te worden. Honden met een lange of wollige vacht moeten het hele jaar door regelmatig gekamd en geborsteld worden. Bij te weinig of verkeerd borstelen kan de ondervacht gaan klitten en vervilten. De hond kan hier veel last van krijgen. Hij krijgt huidirritatie en heeft het veel te warm. Het enige dat er dan nog aan gedaan kan worden is de hond helemaal te scheren.

Om overlast van de vele haren zoveel mogelijk te voorkomen kan men tijdens de rui het beste gewoon een keertje extra stofzuigen, en misschien de hond een keer in bad doen om zo de losse haren sneller kwijt te raken. Ook een bezoek aan de trimsalon voor een speciale rui-behandeling kan goed helpen om veel van de loszittende haren te laten verwijderen.

Foto ter illustratie: Pixabay

Bron: LICG

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.