Op vakantie? Tips voor de huisdieren

Met de vakantie voor de deur moet er weer van alles worden geregeld. Wanneer je een hond of kat hebt, is de eerste vraag uiteraard: Gaat ie mee of blijft ie thuis? Wat het ook wordt, er zal iets voor geregeld moeten worden. Hier een aantal tips.

Oppas aan huis

Heb je dieren maar niemand in de buurt die tijdens jouw vakantie een oogje in het zeil kan houden? Dan is een oppas aan huis misschien een oplossing. Er zijn professionele dierenverzorgers die jouw dier(en) thuis kunnen verzorgen tijdens de vakantie. Vooral bij reptielen is thuis verzorgen de beste optie.

Pension

Wanneer een oppas aan huis, thuisblijven of meegaan op vakantie voor je huisdier geen optie is, kun je een pension boeken die de zorg voor jouw lieveling overneemt tijdens je vakantie. Er zijn volop professionele dierenpensions zodat je zonder zorgen op vakantie kunt. Controleer wel altijd of ze in het bezit zijn van een bewijs van vakbekwaamheid. Een advies is om op tijd te boeken om daarmee te voorkomen dat er geen plek meer vrij is.

Mee op vakantie

Wanneer je huisdier mee gaat op vakantie is het uiteraard belangrijk om een verblijf te boeken welke huisdieren toelaat. Ook te ver of te warm kan soms een obstakel zijn. Zorg tijdens de autorit voor voldoende drinkwater en stoppauzes. Een koelmat kan tijdens het autorijden een lekkere verkoeling geven.

Ga je met het vliegtuig? Dan is het belangrijk dat je weet welke regels de vervoersmaatschappij hanteert zoals de afmeting van de kennel. Dieren met een vlakke snuit, zoals pekinezen en boxers, mogen vaak niet in het ruim worden vervoerd vanwege eventuele ademhalingsproblemen door warmte en stress.

Als je over de grens gaat is een dierenpaspoort van toepassing. Deze kun je aanvragen bij je dierenarts. Ook is het raadzaam om te informeren welke regels er in het land gelden voor huisdieren. Dit kan per land namelijk verschillen. Denk bijvoorbeeld aan de aanlijn,- en muilkorfplicht.

Tekst gaat verder onder de foto.

Vaccinaties

Ook de vaccinaties zijn belangrijk en moeten niet worden vergeten. Naast honden dienen ook katten en fretten te worden worden ingeënt tegen hondsdolheid. Dit moet minimaal 21 dagen voor vertrek gebeuren. Aanvullende inentingen zijn niet verplicht maar soms wel aan te raden zoals bij leishmaniose en hartwormziekte rondom de Middellandse Zee.

In de gaten houden

Naast alle voorzorgsmaatregelen is het natuurlijk erg belangrijk om je dier in de gaten te blijven houden tijdens de vakantie. Is het dier op z’n gemak? Drinkt en eet ie voldoende? Of het dier nu meegaat op vakantie, thuis of in een pension wordt verzorgd: Het is raadzaam om het dier altijd het vertrouwde voer te blijven geven.

Foto’s: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.