Voeding voor de senioren hond en de senioren kat

Inmiddels is het in bijna elke dierenwinkel te vinden – speciaal voer voor de seniorenhond en seniorenkat. En dus ontvangen we ook vragen over dit onderwerp: Is er speciale voeding,  ontworpen voor de seniorenhond of de seniorenkat echt nodig? Het antwoord is: nee! De reden? Deze oudere dieren volgen in de natuur ook geen speciaal dieet of voeding die met hun leeftijd te maken hebben. Dus laat je leiden door het model van de natuur en de individualiteit van elk dier.

Wanneer is het dier een senioren hond of een senioren kat?

Van wanneer een hond of een kat als senior geclassificeerd wordt, varieert dan ook bij de verschillende fabrikanten. De senioren hond is vaak tussen de 7 en 9 jaar oud, de senioren kat rond de leeftijd van 10 jaar oud. De levensjaren dienen om verschil aan te geven tussen ‘nog volwassen’ of ‘al oud’. Er zijn grote verschillen in leeftijd gerelateerde activiteiten bij honden en katten, die kunnen verklaren hoeveel een senior in latere jaren van zijn leven aan voeding nodig heeft. Dus je kunt niet precies zeggen, vanaf welk jaar van het leven de voeding moet worden aangepast. Het is over het algemeen waar, ongeacht de exacte leeftijd: zodra het dier duidelijk rustiger en langzamer is, kunt u de hoeveelheid voeding verminderen en aanpassen aan deze nieuwe levensfase. Moet je op oudere leeftijd dan iets anders geven? De seniorenwolf eet ook dezelfde soort prooi in het wild als zijn jongere soortgenoten van de roedel. Alleen in de hoeveelheid voeding die wordt verorberd, kan de oudste wolf verschillen van de junior en volwassen dieren. In de kattenfamilie, die, met uitzondering van de leeuw, zelden in meutes jaagt, is het vergelijkbaar – omdat, b.v. natuurlijke gewrichtsslijtage meestal ook zorgt voor een lager jachtsucces. Alleen deze verminderde hoeveelheid voedsel is een verschil waarmee rekening moet worden gehouden bij het voeden van ouder wordende dieren. Om het oudste dier met de juiste hoeveelheid te voeden, kunt u zich oriënteren op de voedingsaanbeveling die op de betreffende zak gedrukt staat. Wanneer u de oudere hond voert, kunt u de hoeveelheid natvoeding – zoals vermeld – verminderen tot 2,5% van het lichaamsgewicht wanneer het dier minder actief begint te worden. Zolang het dier zijn gewicht behoudt, niet afneemt of toeneemt, is de hoeveelheid voedsel juist. Anders moet de hoeveelheid worden aangepast. (de tekst gaat verder onder de foto)

Goede vleeskwaliteit voor de oudere hond en de oudere kat

Kortom, niet alleen de hoeveelheid vlees in het voer is belangrijk, maar ook de goede kwaliteit ervan. Hoogwaardige eiwitten, licht verteerbaar, zijn essentieel voor de oudere hond en de oudere kat en bieden dan energie zonder de organen te belasten. Dit is een aanzienlijk verschil met voer van slechte kwaliteit, dat ook kan bestaan uit inferieure bijproducten zoals veren, klauwen of hoorn. Inferieur slachtafval zou zelfs minder gunstig zijn voor zowel de oudere hond als de ouder wordende kat, omdat de spiermassa op oudere leeftijd afneemt en alleen door hoge kwaliteit van hoogwaardige eiwitten kan dit proces vertraagd worden. Let op dat het vleesaandeel in de voeding d.m.v. een open, transparante ingrediënten of product beschrijving duidelijk aangegeven is en niet kunstmatig opgekrikt of verborgen wordt.

Voedingstoffen voor de senioren hond en de senioren kat

Ook de andere ingrediënten moeten van goede en natuurlijke oorsprong zijn om de kwaliteit van de verschillende voedingsstoffen in de voeding te waarborgen. Zorg ervoor dat de voeding zonder toevoegingen van welke soort dan ook is, omdat alleen de van nature aanwezige vitaminen en mineralen de senioren hond en senioren kat optimaal opgenomen kunnen worden. Synthetische en/of chemische toevoegingen kunnen zich daarentegen ophopen in het weefsel en organen waardoor het organisme permanent wordt vervuild en belast, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Voeding is slechts zo goed als de som van de ingrediënten! Inferieure eiwitten of plantaardig afval hebben niets te zoeken in een goede voeding – of het nu gaat om speciaal voer voor senioren, voor volwassen honden of katten of pup voeding – een lage kwaliteit grondstof is niet minder schadelijk door een leuke of mooie beschrijving. Verwerkt vlees van lage kwaliteit of plantaardig afval, zoals b.v. klauwen, veren of bladeren kan het oudere dier sterker belasten dan de jongere dieren – dit kan daaraan liggen, dat het jongere dier een “actiever” immuunsysteem heeft of het organisme het nog beter kan wegstoppen – een mooie prestatie van het organisme, waarvan de vaardigheden met de leeftijd afnemen – lage kwaliteit vlees en plantaardige afval voor de jongere dieren, maakt het niet tot een aanvaardbaar diervoeder ingrediënt – en het gebruiken van slechte kwaliteit grondstoffen in seniorenvoeding, kan niet als reden worden gebruikt om een speciaal reclame hoogtepunt te zijn.

Welk voedsel voor de senioren hond en welke voor de senioren kat?

Geselecteerde ingrediënten zoals hoogwaardige eiwitbronnen, zijn in redelijke verhouding vrij van synthetische toevoegingen, zo natuurlijk en zo passend mogelijk – dit zijn criteria die goede voeding voor de oudere hond en de oudere kat maken. Over het algemeen kunt u zeggen dat u uw hond of kat elke variëteit kunt voeren. De hoeveelheid voeding wordt verminderd op het moment dat de activiteiten van de oudere hond of oudere kat beperkt wordt. Als uw dierbare huisdier te mager is, voedt u 3 weken lang wat vers vlees van diverse eiwitbronnen (éen eiwitbron per voeding, vermijdt varkensvlees!) bij het eten. Om het metabolisme van de senioren hond een nieuw impuls te geven, kunt u een kruiden/ vezel mix gebruiken voor optimaal resultaat. Deze kunnen afwisselend worden toegevoegd als een topping op de dagelijkse voeding. De kruiden hebben een opwekkend effect en ondersteunen het immuunsysteem en de vacht wisseling. Zolang u uw huisdier in de gaten houdt en de hoeveelheid voeding aanpast aan zijn behoeften, dat wil zeggen met minder energie verbruik of gewichtstoename, is er overeenkomstig minder voeding; in de winter of door hogere werkdruk is er meer voeding of een aanvullende “vleeskuur”, zoals hierboven beschreven – met voeding van hoge kwaliteit, dat u uw huisdier alles geeft wat hij of zij nodig heeft, kan het niet fout gaan.

Welke snacks zijn geschikt voor de senioren hond en welke voor de senioren kat?

In principe is het belangrijk om vast te houden aan licht verteerbare snacks zoals vis of kip. Vooral zachte en toch plezierige kauw snacks voor de oudere hond zoals de variaties in de vissenhuiden, pens staafjes en vacht- of huidrepen zijn een welkome verrassing als tussendoortje. Ook hier is het belangrijk om zonder conserveermiddelen en kleurstoffen te voeden. 

Moet je de oudere hond of de oudere kat ontwormen?

Een chemische ontworming kuur op oudere leeftijd kan zeer belastend zijn voor het organisme van oudere honden en oudere katten. Daarom adviseren wij: Geen wormkuur bij verdenking! De aanwezigheid van wormen bij het dier moet eerst worden geverifieerd door regelmatige controles van de ontlasting. Bij de aanwezigheid van wormen kan het geven van natuurlijke anti-wormen middelen, het darmmilieu ontlasten. Voor de regelmatige ondersteuning van een darmflora, die het omwille van voedingsredenen het moeilijk maakt voor wormen zich te nestelen en zo weer uitgescheiden worden adviseren wij de regelmatige toevoegen van deze natuurlijke middelen. Mocht een wormenkuur eventueel toch nodig zijn, dan adviseren wij om de darmflora te ondersteunen met juiste voeding en extra gezonde darmbacteriën (probiotica’s). Dit geldt ook na iedere antibioticum behandeling of andere eerdere beschadigingen van het darmslijmvlies.

Ondersteuning van gewrichten van oudere honden en oudere katten

Als u merkt dat uw hond of kat opmerkelijke bewegingen heeft, zoals minder plezier bij beweging of problemen bij het opstaan, kan men het bewegingsapparaat of de gewrichten ondersteunen door Groenlipmosselpoeder toe te voegen aan de voeding. Door deze extra voedingsstoffen kunnen de regulerende mechanismen van het lichaam tegen ontstekingen en pijnverlichting doelgericht worden ondersteund.

De natuur biedt ons verschillende manieren om onze viervoeters in dit gebied op een volledig natuurlijke manier te ondersteunen zonder toevlucht te nemen tot remedies die de pijn van het organisme kunnen wegnemen, maar als neveneffect hebben het maagslijmvlies aan te tasten en dus op andere manieren een belasting zijn voor het organisme.

Tekst: www.naturavetal.nl

Foto’s ter illustratie: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.