Dier gevonden? Hier een aantal tips

De vrijwilligers van de dierenambulance proberen zoveel mogelijk klaar te staan voor dieren in nood. Ze hanteren voor spoedgevallen zelfs vaak 24/7 diensten. Toch kan het logischerwijs wel eens gebeuren dat een hulpverlener niet direct bereikbaar of beschikbaar is. Soms is er ook geen spoed vereist. In dit soort gevallen zijn de volgende tips handig.

Wanneer een dier is overleden

Natuurlijk wordt er altijd geprobeerd om het leven van een dier te redden. Soms is dat helaas niet meer mogelijk. Wanneer je een overleden dier aantreft kun je deze het beste in de berm leggen zodat het geen verdere schade oploopt. Ook identificatie is dan beter mogelijk wanneer het dier vervolgens wordt opgehaald door de dierenambulance. Overleden ‘wilde’ dieren kunnen in de meeste gevallen bij de gemeente worden gemeld.

Gewonde egels en vogels

Een gewonde egel of vogel kun je het best in doosje of mandje doen. Zet deze samen met voldoende water neer op een donkere plek. Voor egels kun je eventueel ook natvoer voor katten gebruiken. Op deze manier blijft het dier zo rustig mogelijk en is de kans op herstel groter.

Jonge vogels

Wanneer je een jonge vogel op de grond aantreft is het belangrijk om te kijken wat de situatie is. Wanneer de vogel nog niet veel veren heeft en nog erg jong is, kun je in de buurt zoeken naar een eventueel nestje. Het vogeltje kan mogelijk uit z’n nest zijn gevallen. Wanneer je het nestje hebt gevonden kun je het vogeltje best terugplaatsen. Wanneer dit niet het geval is kun je het beste de dierenambulance bellen.

Heeft een jonge vogel wel al veren en zijn de ouders in de buurt? Dan is het vogeltje waarschijnlijk klaar om het nest te verlaten, maar kan het misschien nog niet zo goed vliegen. In dit soort gevallen worden ze door de ouders op de grond verzorgd en vliegen ze na een paar dagen alsnog uit. Wanneer het vogeltje zich toch op een gevaarlijke plek bevindt, is het verstandig om het te verplaatsen naar een veilige plek. Let daarbij wel op dat de ouders hun telg kunnen blijven zien.

Wanneer het vogeltje gewond is kun je deze in een doosje of mandje doen, op een donkere plek neerzetten en vervolgens contact met de dierenambulance opnemen.

Eigen regio

Uiteraard heeft iedere dierenambulance z’n eigen regio en werkwijze. Neem daarom – indien mogelijk – contact op met de organisatie die actief is in de plaats waar je het dier hebt gevonden. Op onze website tref je een overzicht van dierenambulances per provincie.

Foto: Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiƫren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.