Hond met darmproblemen of gevoelige maag? Ga voor aangepast voer

Honden staan bekend als alleseters. Daardoor zou je misschien het idee kunnen krijgen dat hun magen ijzersterk zijn. Dat is echter niet altijd het geval. Sowieso moet je honden een duidelijk voedingsschema geven, maar daarnaast hebben honden met darmproblemen of een gevoelige maag nog behoefte aan aangepaste brokken. Verder besteed je het beste wat aandacht aan hun snacks en tussendoortjes, want die kunnen de spijsvertering evengoed belasten.

Borrelende darmen: geen paniek

Borrelende darmen hoeven niet per se een probleem te zijn; elke hond heeft er weleens last van. Misschien heeft je viervoeter zijn voer gewoon iets te snel naar binnen geschrokt of heeft hij iets verkeerds gegeten. Mogelijke signalen zijn braken, maar ook misselijkheid. Dat je hond misselijk is, zie je aan het feit dat hij smakt, slikt, geeuwt, boert of overdreven veel speeksel aanmaakt (zijn bek is dan helemaal nat; je ziet meteen het verschil met kwijlen). 

 

Winderigheid kan ook wijzen op een misselijk gevoel, maar opnieuw kan schrokkerig eten de (tamelijk onschuldige) boosdoener zijn. Er komt dan lucht in de darmen, die kunnen gaan borrelen en winderigheid opwekken. Heeft je hond hier vaak last van? Kies voor een speciale antischrok voerbak of voeg wat lauwwarm water toe aan zijn voer, zodat hij niet zo snel kan eten. 

Om al deze klachten hoef je je geen zorgen te maken als je hond verder gezond is, maar houden ze aan, dan is het tijd voor een bezoekje aan de dierenarts. Hetzelfde geldt trouwens voor de ontlasting van je hond. Als die er af en toe eens anders uitziet, is dat niet erg. Maar als het uitzicht van de ontlasting meerdere dagen aan een stuk of regelmatig abnormaal is, ga je beter naar de dierenarts. (tekst gaat verder onder de foto)

Darmproblemen of gevoelige darmen

Honden die vaker klachten hebben, moet je aangepaste voeding geven. Wanneer dit precies het geval is? Denk aan een hond die vaak diarree heeft of waarvan de ontlasting altijd slap of zacht is, een hond die regelmatig verstopt is (zijn ontlasting is met andere woorden te hard: je ziet je hond proberen, zonder of met maar weinig resultaat). Tot slot hebben honden met inflammatory bowel disease baat bij aangepast voer. De ziekte komt namelijk vaak voort uit een intolerantievoor bepaalde voeding. Laat de oorzaak achterhalen door de dierenarts.

Speciale voeding voor je hond

Als je hond darmproblemen heeft of last van een gevoelige maag, moet je dus ontlasten met speciale voeding die bijdraagt aan een optimale spijsvertering en een evenwichtige darmflora, zoals Euro-Premium Digestion+. Wat er zo speciaal is aan dit voer? Het bevat:

  •  
  • Hertenvlees en aardappel: een goed verteerbare bron van eiwitten en koolhydraten. Bovendien helpt de combinatie van dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit de spijsvertering gezond te houden, net als de prebiotische voedingsvezels zoals FOS, MOS en XOS.
  •  
  • Natuurlijke vezels om de darmtransit te verbeteren, waaronder bietenpulp en een prebiotische vezel. Bovendien zorgen de vezels voor een langzamere vertering, zodat je hond voedingsstoffen beter opneemt en zijn darmstelsel meer vocht kan opnemen uit zijn ontlasting.
  •  
  • Plantenextracten: natuurlijke antioxidanten voor een boost van het immuunsysteem.

Deze blog is geschreven door Euro-Premium. Hieronder kun je onze seniorengids bekijken.
error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.