Michèle brengt vermiste en gevonden dieren terug bij baasjes

Als je kat of hond vermist is, is het fijn een centrale plek te hebben waar je jouw lieve dierenvriend weer terug kan vinden of waar Zoetermeerders een gevonden dier op kunnen plaatsen. Sinds een paar jaar is Zoetermeerse Michèle Scholtes mede-beheerder van de Facebookgroep ‘Vermiste en gevonden Dieren Zoetermeer en Omgeving‘. Menig verdwaald dier is op deze manier weer veilig thuis gekomen door oplettende groepsleden.

“Doreen Verne heeft de Facebookgroep in 2014 opgezet”, vertelt Michèle. Doreen was haar kat kwijt en omdat er nog niet zo’n groep bestond, terwijl er wel behoefte aan was, is zij het initiatief gestart. Toentertijd heb ik mij aangemeld als lid van de groep maar ik zag dat de berichten niet goed bijgehouden werden. Om haar te helpen ben ik erbij gekomen als mede-beheerder. We hebben nu al weer meer dan 2.700 leden”, vertelt ze trots.

Duidelijke informatie

Om berichten te kunnen plaatsen in de Facebookgroep moet je eerst lid worden. “Dit gaat vrij eenvoudig hoor”, vertelt de Zoetermeerse. “Je meldt je aan als lid op onze pagina en dan geven wij goedkeuring. We checken wel de openbare berichten die mensen plaatsen op onze pagina. De informatie over het vermiste of gevonden dier moet wel duidelijk zijn en compleet. En we hebben geen plek voor discussies of voor mensen die hun dier te koop willen zetten.”

Wel bijwerken

Als je je huisdier kwijt bent, kun je het beste je dierenvriend aanmelden bij Amivedi Zoetermeer. “Vervolgens plaats je jouw hond, kat, konijn of vogel op onze pagina óf wij krijgen het bericht door van Amivedi Zoetermeer zelf”, legt Michèle uit.Belangrijk is wel dat als je dier gevonden is dit bij te werken op de pagina want anders blijven mensen reageren terwijl het dier allang weer thuis in z’n mand ligt.”

Vrijwilligers

Totaal vier vrijwilligers doen hun best de Facebookpagina up to date te houden en nieuwe berichten te controleren. “Het is vrijwilligerswerk dus we kunnen niet 24 uur per dag ermee bezig zijn, maar we doen ons best. Daarnaast hebben we een chiplezer. We kunnen dus gevraagd worden bij iemand in Zoetermeer langs te komen om de chip van een gevonden dier uit te lezen. Dus dat doen we er nog eens bij. Maar alles voor de dieren!”

Dier gevonden?

Michèle geeft wat tips voor als je een dier hebt gevonden: “Als het beest er goed uit ziet, is het meestal een kat die door de buurt loopt. Je kunt de chip eventueel laten uitlezen door de dierenarts of door één van ons. Sommige katten zijn ver uit de buurt en komen door ons weer terug. Doe een papieren bandje met jouw naam en telefoonnummer om de nek en check of je ‘m na een tijdje nog steeds ziet lopen met dat bandje. Je kunt ‘m eventueel naar het asiel brengen. Beter is om het dier niet te voeren want dan zou het om die reden weleens bij je kunnen blijven hangen. Volg je gevoel en houd het beest in de gaten.”

Dier vermist?

Heel naar als je kat opeens is vermist. Maar je kunt een paar maatregelen nemen om dit te voorkomen: “Je kunt de tuin afzetten of ze niet naar buiten laten gaan. Voorkomen is wel lastig, vooral als je een buitenkat hebt. Is je dier toch vermist? Zet de gebruikte kattenbak buiten want die geur ruiken ze op grote afstand. Je kunt ook kleding van jezelf buiten leggen. Meld je dier aan bij Amivedi Zoetermeer en op onze pagina en hang flyers met foto’s in de buurt. In de avonduren kun je buiten zachtjes de naam van het dier roepen. Vaak komen ze onder de struiken of onder een auto vandaan. Meestal zijn ze wel in de buurt. Of bij mensen in de schuur; vraag aan de buren of ze even willen kijken. En vergeet niet je dier te laten chippen bij de dierenarts en houd de gegevens up to date. Anders kun jij als baas nooit terug gevonden worden. GPS-systemen voor je kat zijn trouwens helemaal handig.”

Bij verhuizen

Ga je verhuizen? Een kat heeft de neiging terug te lopen naar het vorige woonadres. Daarom adviseert Michèle je dier 6 tot 8 weken binnen te laten. Dat kan bij buitenkatten lastig zijn maar het is beter om je huisdier op die manier te laten wennen aan de nieuwe omgeving. “Ik gebruikte na mijn eigen verhuizing ook wel een fluitje waar al mijn huisdieren op reageren en dat werkte goed.”

Winkelcentrum-katten

Michèle heeft in de loop der jaren zoveel dieren voorbij zien komen dat er vast een paar opvallende exemplaren tussen hebben gezeten. “We hebben de winkelcentrum-katten gehad”, weet ze zich te herinneren. “In Oosterheem en Noordhove waren lange tijd twee katten te zien die daar graag kwamen en waarvoor mensen soms een bericht plaatsten op onze Facebookpagina. Helaas is de een doodgebeten door een hond en de ander doodgereden.”

Boeffie

Boeffie

Michèle vervolgt: “En zo kregen we steeds meldingen binnen over de kater Boeffie. Boeffie is een eigenwijze, rode kater die op de meest rare plekken in de stad opduikt. Dan zat ie in de bioscoop, dan weer in een school en Zoetermeerders zien het beest in de wijken Seghwaert, Palenstein en in het Stadshart. Hij is thuis niet te houden en gaat z’n eigen gang. Het viel gewoon op als we ‘m niet op onze pagina zagen staan. Maar hij heeft een nieuw thuis gegaan: een boerderij waar hij alle ruimte heeft.”Boeffie zat in de bioscoop of in een school

Personeel

“Gelukkig vinden mensen regelmatig hun dier terug. Of de kat komt zelf terug, een ander heeft ‘m gevonden via onze Facebookpaginapagina. Onze berichten worden gedeeld en het is leuk te lezen als een kat weer terug is bij ‘zijn personeel’”, grapt Michèle.

Bron: www.indebuurt.nl

Tekst: Marijke Helschoot

Foto’s: Michèle Scholtes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.