Paal en perk aan ballonnen

Ballonnen behoren tot onnodige milieuvervuiling. Ook in Rotterdam. Dieren raken verstrikt of stikken doordat ze de resten van ballonnen voor voedsel aanzien. Zelfs de zogenaamde ‘biologisch afbreekbare’ ballon is pas na jaren afgebroken.

Astrid Kockelkoren (GroenLinks), Robin de Roon (D66) en Ruud van der Velden (Partij voor de Dieren) nemen het voor het onschuldige dier op en hebben het stadsbestuur gevraagd om paal en perk te stellen aan de ballonoplatingen, die meestal symbolen zijn van het hoogtepunt van een feestje. Voor dieren is het een dieptepunt.

Opgelaten ballonnen staan in de top-6 van meest gevonden afval in de natuur. De ballonresten belanden zowel op straat als in sloten, rivieren en op het strand. Ook zorgen ze voor een verstopping van de watergangen. Een kwart van alle opgelaten ballonen eindigt in zee en gaat uiteindelijk op in de ‘plasticsoep’. Dit heeft desastreuze gevolgen voor dier en natuur.

‘’Ballonnen zwerven lang rond in het milieu omdat ze niet makkelijk worden afgebroken. Bij het afbraakproces van een ballon komen er kleine deeltjes vrij die ook wel bekend staan als ‘microplastics’. Deze microplastics zorgen voor verdere vervuiling van het milieu die erg moeilijk tegen is te gaan. De deeltjes belanden in de magen van vogels, vissen of andere waterdieren zoals schildpadden en dolfijnen.’’, aldus het drietal, dat een beroep doet op het gezond verstand in de havenstad.

Bron: www.dagblad010.nl 

Foto ter illustratie Pixabay

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry, het kopiëren van tekst van Dierwijzer.nl is helaas verboden.